Около 65 хил. са избирателите в община Благоевград, които днес ще гласуват за кмет. Досегашният градоначалник Румен Томов беше отстранен от поста си по административни причини. Изборите в Благоевград ще се проведат изцяло машинно. Членовете на избирателните комисии са преминали през 4 обучения. От общинската избирателна комисия обаче са притеснени за това дали избирателите ще се справят без хартиените бюлетини.


За вота на избирателите ще се борят 7 кандидати. Досегашният кмет Румен Томов се явява като независим кандидат, но с подкрепата на БСП. На избори отива и доскорошният председател на общинския съвет в Благоевград - Андон Тодоров. И той е независим кандидат, който обаче е подкрепен от ГЕРБ.

Кандидатът на "Има такъв народ" е адвокатът Илко Стоянов.

Останалите четирима кандидати за кмет са Стефан Делиов от Коалиция "Ние гражданите", независимият кандидат Людмила Костадинова, Цвета Рангелова от партия Възраждане и доктор Виктория Каракостова от Коалиция "Демократична България".

В 120 секции ще се гласува само с машини, като в 54 секции ще има по две устройства. В други 20 секции, които са с по-малко от 300 избиратели, ще се гласува с хартиени бюлетини. Най-големите секции са с по около 700 души по избирателен списък.

Частични избори за кмет ще има още в кметство Вресово (община Руен), в кметство Ясен (община Плевен), в кметство Жълти бряг (община Стамболово), в кметство Сърница (община Минерални бани), в кметство Ракево (община Криводол), в кметство Памидово (община Лесичово), в кметство Цани Гинчево (община Никола Козлево).