По предварителни данни от предизборните щабове на балотаж за кметското място в Благоевград отиват Илко Стоянов от "Има такъв народ" и Румен Томов, независим кандидат с подкрепата на БСП, съобщи bTV и БНТ. Все още няма официални резултати. 

Трети е Андон Тодоров, независим кандидат с подкрепата на ГЕРБ.

Изборният ден в Благоевград приключи в 20.15 часа, каза на брифинг заместник-председателят на Общинската избирателна комисия Йордан Симонски. Избирателната активност е 27.76 процента. Рекордно ниска.  За сравнение на местния вот през есента на 2019 година до урните са отишли 58 процента от имащите право на глас в община Благоевград.

Днес от 65 502 жители на общината имащи право на глас, до избирателните урни пред днешния ден са отишли малко над 18 хиляди.

Гласуването се проведе в 140 секции, в 120 от тях изцяло машинно. В 20 секции имащите право на глас са били под 300 и вотът там е бил с хартиена бюлетина.

Без проблеми е преминал машинният вот , съобщиха от Общинската избирателна комисия /ОИК/. За първи път вотът беше изцяло с машина в секциите над 300 избиратели, а за Благоевград това означава 120 секции с машина и само двадесет, в които се е гласувало с хартиена бюлетина. В 54 от секциите са поставени по две машини.

Председатели и членове на секционни комисии коментираха пред репортер на БТА, че машинното гласуване не е затруднило хората, които са отишли до урните, независимо от тяхната възраст. В сутрешните часове на изборния ден по-активни бяха по-възрастните хора, а членовете на СИК обясняваха методиката на гласуване с машина, видя репортер на БТА. Активност от по-младите жители на града се отчете в последните часове на деня.

През целия ден не е подадена нито една жалба или сигнал за нарушение на изборния процес до Общинската избирателна комисия, обяви заместник-председателят на ОИК - Благоевград Йордан Симонски. По думите му изборният ден е протекъл спокойно.

Обработването на вота става много бързо само за 15 минути. 

Кой печели изборите ще стане ясно официално утре. 

Изборният ден в село Сърница също приключи. Машинен вот на частичните местни избори са упражнили 243 избиратели, съобщи bTV.

Всички са гласували за единствения кандидат за кмет Кемал Кемал, издигнат от ДПС. Няма подадена чрез машината бюлетина "с не подкрепям никого".

В подвижната секция с хартиена бюлетина са гласували 62 души. В момента бюлетините се броят.

Общо избирателите в Сърница по списък са 548. Според председателя на ОИК Мария Христова до 22 ч. тази вечер ще има окончателен резултат от гласуването. Също тази вечер изборната администрация ще излезе с решение за победителя.

ОИК нямат ангажимент към машините за гласуване. Тази вечер те трябва да бъдат прибрани от изборната секция от компанията "Сиела". Техникът, в присъствието на полицай, ще чакат транспорта за тяхното извозване. От изборната администрация не знаят на къде ще отпътуват машините, нито къде се съхраняват.