По думите му приетото решение от Европейския парламент трябва да се ратифицира в страните-членки, а компаниите вероятно ще лобират пред местните парламенти да кажат "не".

„Европейският парламент настояваше много дълго време да падне роумингът. В крайна сметка говорим, че Европа е един пазар. В някои страни като се преместиш и дори една табела да минеш, започваш да плащаш някакви съвсем различни тарифи. Не е нормално", заяви Калфин пред Дарик.

Той добави, че телекомуникационните компании искат за компенсация от махането на роуминга да разделят интернет на два вида услуги - едните са нормални услуги, а другите са специализирани услуги, като за тях цените ще са по-високи.

Според Калфин телекомуникационните компании ще убеждават правителствата на европейските страни да не ратифицират отпадането на роуминга в ЕС или да въведат оскъпяването на някои интернет услуги.

По думите му приетото решение от Европейския парламент трябва да се ратифицира в държавите членки, а компаниите ще лобират пред местните парламенти да кажат "не".

Калфин подчерта, че решението да отпадне роумингът е добро.