Против проекта се обявиха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите. Предложението за бюджет е одобрeно от трима представители на държавата в надзора, сред които вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, съобщи БНР.

Пенсионната реформа

Социалният министър спази обещанието си, дадено преди дни, и внесе ново предложение за нарастване на стаж и възраст от догодина. Той предлага догодина пенсионната възраст за 3-та категория труд да се увеличи не с 4 месеца, както е предвидено в бюджет 2015, а с 2 месеца.

С такова увеличение през първата година са били и трите варианта, разработени от служебното правителство и НОИ, аргументира се Калфин по БНР. 

В проекта за рамката на бюджет 2015 г. на МФ се предвижда повишение на пенсиите с 1.9% по швейцарското правило. Освен това да се повишават стажът и възрастта за пенсиониране с 4 месеца. Повишава се и максималният осигурителен доход на 2600 лв. В рамката бе заложена минимална заплата от 360 лв., но от 2016 г.

Калфин предлага и хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да имат право на ранна пенсия в намален размер:

"Може да се въведе едно статукво от 1,4% за месец. Различни са вариантите, които могат да се въведат за тези, които нямат възможност да се пенсионират. Едното е да им помага социалната система, за да стигнат до възрастта за пенсия, другото е да се пенсионират по-рано при по-ниска пенсия, естествено до живот. Това ще бъде техен избор."

Минималната заплата

Министърът е категоричен и че минималната заплата трябва да стане 380 лева, въпреки че в проектобюджета е записано, че ще остане 340 лв.

"Ако мога да убедя колегите, ще е успешно, докъдето мога да ги убедя", коментира вицепремиерът.

Ивайло Калфин обяви, че в понеделник ще има извънредно заседание в МС, на което проблемите ще бъдат решени.

Реакции

Председателят на Надзора на НОИ Димитър Манолов обясни, че предложенията за бюджет са отхвърлени заради "минималното увеличение на пенсиите, неувеличението на минималната работна заплата, за майчински, болнични..."

"БСП лява България" настоява през следващата година минималната работна заплата да стане 400 лева и месечните детски добавки да се увеличат поне с 10 процента.

От БСП настояват за регулярни коледни и великденски добавки за всички пенсионери, пенсионна реформа, която обвързва решенията за възрастта за пенсиониране с продължителността на живота, и прогресивно подоходно облагане.

Депутатът Мая Манолова попита днес Калфин, как се чувства като социален министър "в това ледниково царство, което предстои в социалната сфера".

Калфин отговори, че замразяването на възрастта за пенсиониране означава обричане на ниски пенсии.
Лява политика не е да държиш хората с мизерни пенсии, а да им дадеш дългосрочна политика, която ще покаже по какъв начин пенсията ще замести 70% от дохода, допълни той.

АНКЕТА: Одобрявате ли повишаването на пенсионната възраст?