Първоначалното изваждане на Сергей Станишев от евролистата беше сигнал, че БСП се разграничават от европейските социалисти. Това заяви политологът Иван Кръстев пред BTV. Лидерът на ПЕС все пак ще бъде в листата - на пето място. Това реши Националният съвет на партията вчера след инфарктен пленум и тайно гласуване.

"Чуха се гласове, че БСП иска да излезе от парламентарната група на социалистите в европарламента. Тази стратегия за редене на листата залагаше, че българското общество е разочаровано от Европейския съюз и че БСП би могла да спечели тези гласове. Г-н Енчев, който е известен критик на ЕС, е в листата", коментира политологът.

Той допълни, че евентуално излизане на БСП от евросемейството на социалистите ще доведе до изолация за цялата страна.

Във връзка с "Апартамент гейт" и влиянието му върху евроизборите през май, Иван Кръстев направи препратка към подобен скандал във Великобритания през 2009 г.

"Той беше свързан с това, как депутатите са използвали парите, които им се дават за кампания. Част от тях бяха използвали сумите, за да направят ремонт в къщите си, други за нов телевизор. Резултатът - толкова силно недоверие към политическата класа, че това беше един от моментите, в които Великобритания тръгна към брекзит ", заяви Кръстев.

Политологът заяви, че хората са били допълнително подразнени от факта, че замесените в скандала са обяснявали, че няма проблем.

"Цялата тази арогантност на политиците доведе до това, че дори някой от тях да е прав в аргументите, които излага - никой не иска да го чуе. Основното на "Апартамент гейт" е, че заради бързата реакция на премиера Борисов, още не е ясно какво хората ще чуят. Апартаментът, колата са видими неща, които всеки човек може да си представи и те много повече дразнят хората, отколкото абстрактната търговия с влияние", допълни политологът.

Иван Кръстев заяви, че според социологическите проучвания, се очаква оспорвана борба между ГЕРБ и БСП на изборите за Европейски парламент.