"За реформа в съдебната система много политици говорят, но малко действат", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на срещата на ръководството на парламентарната група с главния прокурор Иван Гешев. Обвинител №1 вече проведе такива срещи в парламента с "Български възход" и с ГЕРБ. Карадайъ добави още, че за някои съдебната реформа се изразява в това да защитават "интересите на една особа и един частен кръг".

"Как вие виждате отнемането на правомощията на главния прокурор?", попита Карадайъ главния прокурор, като добави, че с оглед на сформираната конституционна комисия и депутатите ще обсъждат този въпрос. Лидерът на ДПС обаче направи уговорката, че преди да вземат решенията в тази посока, те ще коментират идеите с главния прокурор, на нас ще ни предстои да имаме такава работа. "Ще се допитаме до вас", каза Карадайъ.

"Съвсем сериозно ще ви кажа - изглежда ми много добре, защото ще живея много по-спокойно", отвърна Гешев на въпроса за правомощията му.

"Аз не се притеснявам да чуя аргументите на ДБ и ПП, без диалог не може", категоричен беше той. И добави, че разделението на властите означава и взаимодействие между тях, а не "съдебна реформа", която да се възприема като начин да се овладее съдебната власт.

"А иначе, за идеите за промени в Конституцията казах и на други парламентарни групи - моето становище е, че въпросът с правомощията на главния прокурор трябва да бъде решен. Защото това се използва само с политически цели", заяви Гешев. Той посочи, че навсякъде в ЕС прокуратурата е йерархично конструирана, така, както е и у нас.

Попитан от Хамид Хамид дали има анализ за резултатите от закриването на спецправосъдието - как се е отразило на обществото, на съдебната система и на нивата на престъпността, главният прокурор заяви, че след 10 ноември се очаква някакъв предварителен анализ за това, което се случва.

Снимка: БТА

"След 10 ноември очакваме предварителен анализ на това, което се случва. Резултатите вече започват да се появяват и ще са трагични за българските граждани. Донякъде съм удовлетворен, че успяхме да защитим българските магистрати", посочи Гешев и нарече закриването на спецправосъдието "трагичен законодателен експеримент".

По думите на главния прокурор, европейските прокурори и съдии са изразили основно съжаление след това решение.

"Това бе лустрация на съдии и прокурори, нещо, което Българската конституция не допуска. Конституционният съд потвърди това мое становище. Връщаме се към модели, които бяха отречени от европейските", посочи обвинител номер едно и предрече особено мрачни перспективи в бъдеще.

"Недай си Боже, да се наложи да търпим последствията и в лично качество. Уплашен съм", посочи още Иван Гешев.

На въпрос дали трябва да се увеличи броят на престъпните състави, които да се разследват от следователи, главният прокурор заяви, че потенциалът на следователите не се използва достатъчно ефективно и посочи, че няма как да се сравни добре подготвен следовател с дознателите към МВР.

Заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, посочи, че прокуратурата не разполага с модерни оръжия, инструментариум за борба с престъпността и корупцията. "Укоряват ни, че не работим срещу корупцията, но не ни се дават подходящите инструменти", посочи той.

Сарафов представи статистика, според която 430 следователи разследват около 20-25% от престъпленията в страната, по-сложните и трудни от тях, по останалите до 80% работят разследващите полицаи, а част от тях след това отиват при следователите по една или друга причина.

Капацитетът на следствието би могъл да бъде увеличен, като определена категория престъпления се въведат в закона, за да се разследват от следователите. Такива, които към момента не са от компетентността на следствието - данъчни престъпления, пране на пари, компютърни престъпления, заяви Борислав Сарафов.

Срещите на главния прокурор с политическите сили от НС са във връзка с писмо, което Гешев изпрати до всички депутати от 48-ия парламент относно необходимостта от дебат за провеждането на правна реформа.

Снимка: БТА