Надявам се г-н Христо Иванов от "Демократична България", "Продължаваме Промяната" да дойдат на експертен разговор в името на гражданите, защото предстои национална катастрофа в сферата на борбата с престъпността и неявяването на един такъв разговор с българската прокуратура означава или страх, или липса на каквито и да е реални правни, юридически аргументи. Това коментира пред журналисти в парламента главният прокурор Иван Гешев след среща с представителите на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Срещата беше в зала "Запад" на Народното събрание. Разговорите са по инициатива на ГЕРБ-СДС в отговор на писмото, което обвинител номер едно изпрати до всички депутати от 48-ия парламент.

По думите на Гешев няма как да се постигнат резултатите, които българските граждани очакват, без отделните власти да си говорят. Гешев коментира, че има бум на всички видове престъпност. "Повярвайте ми, връщаме се към 90-те години. Аз не се притеснявам да говоря пред вас, медиите. Нека да дойдат да ги кажат, вие чули ли сте какво означава съдебна реформа, аз не знам. Аз знам за себе си какво означава правна реформа и какво реално трябва да се промени", коментира Гешев.

Той даде пример с реформа във висшето образование без представители на висшето образование и висшите учебни заведения.

"Все едно със селскостопански уред, мотика, се опитваш да ремонтираш ядрен реактор. Резултатът може да е само взрив, а не ремонт, и могат да пострадат всички български граждани, това частично се случва със закриването на специализираната прокуратура и продължава да има опасност за още по-тежки последствия. За съжаление се връщаме в зората на демокрацията", коментира Гешев. По време на срещата той поясни, че 70 процента от специалните разузнавателни средства са спрени със закриването на спецсъда, включително и по международни операции.

"Призоваваме за диалог и взаимодействие. Ние не можем да решим изцяло проблемите, ако не си взаимодействаме с Народно събрание, с правителство, със съответни министерства. Не работим ли заедно, както не работихме година и половина, се случва това, което виждаме, че можеш да се разхождаш по тротоара и да те отнесе някой дрогиран и пиян шофьор и какво - до следващия път", коментира Гешев въпроса за мерките, които прокуратурата предлага за противодействие на корупцията.

Относно сигналите, внесени от представители на ГЕРБ-СДС за посредниците при доставките на газ, Иван Гешев информира, че в момента текат разследвания в Националната следствена служба. В случай че се съберат достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице, аз нямам съмнение, че българската прокуратура ще си свърши работата и ще повдигне съответните обвинения, добави той.

По време на срещата с депутатите Гешев коментира и темата за необходимостта от ограничаване на правомощията на главния прокурор. Той заяви, че е необходима конституционна реформа. Почти невъзможно е чрез закон да постигнеш резултата, който искат европейските ни партньори. Това трябва да мине през конституционна реформа, внимателно обмислена, обясни Гешев. Той посочи, че има желание да се реши този проблем, защото по думите му се използвал за политически цели.