Главният прокурор предложи на служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев създаването на съвместни екипи между Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС.  Екипите ще трябва да извършват първоначален анализ, а впоследствие и постоянен мониторинг на наличните данни за шест категории престъпления. Те ще работят за преодоляване на организирана престъпност, корупция по "високите етажи" на властта, конвенционална (битова) престъпност, трафик и разпространение на наркотици, телефонни и интернет измами, нелегална миграция.

Нестабилната политическа доведе до нещо немислимо в държавата - член на ЕС да изгради стени на недоверие между институциите, призвани да противодействат на престъпността във всички форми, заявява Гешев в писмата си до Демерджиев и Тончев. 

Според главния прокурор по възможно най-категоричен начин и в спешен порядък трябва да се подобри координацията и взаимодействието между прокуратурата, МВР и ДАНС.

"Изразявам твърдата си убеденост, че в интерес на българските граждани сме длъжни да загърбим и лични и конюктурни интереси, за да може в спешен порядък да предприемем реални действия за гарантиране на тяхната сигурност и просперитет", коментира още главният прокурор.