Вратата към Шенген за България е широко отворена, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг след срещата на кабинета.

По думите му, на Съвета по правосъдие в Люксембург никой не е посочил България като актуален маршрут на незаконната миграция. "Бяха посочени редица държави - Северна Македония, Сърбия Гърция, Кипър, дори Италия. Беше докладвано, че в Австрия основните мигранти са индийци и граждани на Бурундия, но не и такива, преминали през нашите граници, което е в рязко противоречие с това, което твърдят някои експерти в страната", каза Демерджиев.

"Това е следствие на усилията, които положи служебното правителство. Гласуваха се много средства за по-доброто опазване на нашата сухопътна граница с Турция, наред с това МВР свърши много работа, защото ние бяхме предмет на експертна проверка".

Обратната връзка от 30 експерти на Европейската комисия е, че страната ни се справя отлично.

"Единствената държава, останала донякъде скептична, е Нидерландия. Но аз вярвам, че при такава оценка в доклада, който чакаме на 21 октомври, отзивите ще са позитивни. Вярвам, че целта, която си поставихме България да бъде приета в Шенгенското пространство през декември, ще бъде постигната", каза министърът.

Вярвам, че целта, която си поставихме България да бъде приета като пълноправен член на Шенгенското пространство до края на годината, ще бъде постигната, прогнозира още вътрешният министър.

Преди два дни Европейският парламент призова Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Резолюцията бе подкрепена с 547 гласа "за", 49 бяха против, а 43 евродепутати се въздържаха.