Действително има сериал, но се опасявам, че Иван Гешев не е сценаристът. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в "Защо, господин министър?" по bTV.

"Имаме спор по едно основно обстоятелство - дали този взрив е могъл да причини смърт или да засегне хората, които се возят в автомобила. Аз продължавам да поддържам тезата, че този вид взривно устройство не е могло да причини такива щети на хората вътре. Тоест този взрив е или да се сплаши Иван Гешев, или нещо друго", каза Демерджиев.

Той е разговарял с ръководителя на НСО и е разбрал, че главният прокурор не е пътувал със семейството си в колата. Тя няма и толкова места, за да събере шофьор, охрана, Иван Гешев и семейството му.

"По всичко личи, че истинската опасност за Иван Гешев беше малко по-различна от това, което се случи на 1 май. Преди време, влизайки в задочен разговор с мен, каза, че ще има сериал. Действително има сериал, но се опасявам, че г-н Гешев не е сценаристът. Интересно се развива, но не много оптимистично от моя гледна точка", заяви служебният вътрешен министър.

"За малко по-малко от два дни разбрахме, че съдебната система не е чак толкова независима, колкото се прокламира. Това е изключително тревожно, защото това поставя под опасност фигурата на следващия главен прокурор, който и да е той", допълни Демерджиев.

На въпрос кой иска да махне Иван Гешев, той отговори, че това са хората, които са го назначили.

"Това са хората, които управляваха България през 2019 г. - г-н Борисов и неговите подопечени в партията", заяви Иван Демерджиев.

"Всичко започва от назначението на магистратите, независимо от поста. Многократно съм казвал, че това е сериозен проблем за нашата правосъдна система. Когато се назначават магистрати и не се избират по ясно определени правила, не се избират от колегите си, а се редят в партийните централи техните имена, се стига до този резултат. Точно затова не може съдебната реформа да приключи с отстраняването или смяната на Гешев като главен прокурор. Такъв тип смяна не е първа стъпка на съдебната реформа. Такъв тип смяна е още от същото", категоричен бе Иван Демерджиев.

"Това е опит да се подмени нуждата на българските граждани от истинска съдебна реформа. Още преди 7-8 месеца прогнозирах, че ако се стигне до ситуация като тази, това ще бъде цялата съдебна реформа и много бързо ще бъде взета главата на г-н Гешев", допълни Демерджиев.

На въпрос каква е ролята на ДПС, той отговори, че каквато е била винаги - двете партии вървят рамо до рамо.

"Той отдавна трябваше да предотврати отстраняването си от поста. Отдавна трябваше да прозре, че единственият начин за него да се бори за собствения си авторитет и за авторитета на институцията, която представлява, е да започне да работи сериозно. Да уличи, ако щете да задържи голяма част от хората, които сега са застанали срещу него, защото има достатъчно основания за това", каза още служебният вътрешен министър.

"Има информация, която сочи към определени лица. Тази информация обаче е оперативна и не може да се изнесе. Свързана е с проследяването на движението на определени лица, които трябва да се идентифицират", поясни Иван Демерджиев, допълвайки, че са ангажирани всички възможни партньорски служби и целият им ресурс.