Истинското желание на ГЕРБ-СДС е да направи правителство с втората политическа сила ("Продължаваме промяната - Демократична България"), независимо в чий мандат. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в Кричим.

Имам усещането, че т.нар "вариант Б" е не толкова подкрепата на останалите парламентарни партии, на политически сили, колкото някакъв диалог за съставяне на правителство с втория мандат, посочи тя. Според Йотова след сутрешното изказване на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков е възможно и със същото предложение за министър - председател в лицето на Мария Габриел.

По думите ѝ е много некоректно останалите политически партии да се "цитират от първата и втората политическа сила само като партии, донори на гласове". Сякаш никой не ги пита какви са техните приоритети, политики и как могат да се направят управленски програми, отбеляза Йотова и добави: "Останалите разговори изглеждат отстрани формални".

Вицепрезидентът отбеляза, че от вчера в страната има нова ситуация, освен от кандидата за министър- председател, оставката на главния прокурор беше поискана и от част от състава на ВСС. Оттук нататък процедурата е в техни ръце, заяви Йотова.

За мен са важни два аргумента. " Първият- да не стане така, че с тази оставка и с нейното много бързо гласуване, да се замете случая с т.нар. атентат, защото истината трябва да излезе наяве", коментира Йотова. Тези отговори се дължат както на нас българските граждани, така и на нашите европейски партньори, защото този случай отекна в ЕС, допълни тя. Името на България трябва да бъде изчистено, каза още Йотова.

Тя заяви, че се надява оставката да не послужи за това, да се спре дотук и със съдебната реформа.