"Внезапният порив на г-жа Габриел да поиска отстраняването на Иван Гешев трудно предизвиква у мен възторг. В момента виси един много важен въпрос - дали заявката на Мария Габриел е плод на закъсняло с три години просветление, на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад Мария Габриел" - това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Република Южна Африка, където е на официално посещение. 

Това е и първият му коментар след официалното обявяване на номинацията на ГЕРБ-СДС за министър-председател, и след като самата Габриел вчера изведе като свой пръв приоритет отстраняването на главния прокурор Иван Гешев с мотив "уронване на престижа на съдебната власт".

"Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на г-н Гешев за главен прокурор, квотата на партията на г-жа Габриел го преизбра с мнозинство и единодушие. Когато преди години поисках оставката на Иван Гешев - партията на г-жа Габриел не само го подкрепяше, тя беше в колаборация с него.

Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев със същите мотиви, квотата на партията на г-жа Габриел го спаси, също единодушно", припомни държавният глава.

Той подчерта, че корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен.

"Надявам се бъдещият премиер на България да узрява за важните за България решения. Всичко ще стане ясно, когато партията мандатоносител внесе при мен състава на кабинета", каза още Румен Радев.

Мария Габриел ще получи мандат за съставяне на кабинет от Радев на 15 май. По думите на президента всичко ще стане ясно, когато партията мандатоносител внесе при него състава на кабинет.