Ден след като една партийна централа поиска оставката на Иван Гешев, прокурорите, които протестираха в негова защита, изведнъж внесоха искане (за оставка) и цели трудови колективи, които го подкрепяха, сега са срещу него. Това коментира пред журналисти в Пловдив вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Според него "в този акт има изключително много политически привкус". По думите на Демерджиев прокуратурата не може да скача и да прави едно или друго нещо, след като политическа сила даде знак. Ако прокурорите искат да бъдат магистрати, те трябва да бъдат независими и да се борят за независимостта си. Това, което виждаме през последните дни, не е проява на независимост, каза още вътрешният министър.

Той коментира и полицейската акция в нощно заведение в Пловдив и твърденията за превишени полицейски права от страна на служителите на МВР. Демерджиев посочи, че акцията не е била съгласувана с него и не му е докладвано незабавно след извършването ѝ. По случая са разпоредени проверки. По думите на министъра данните, които излизат в публичното пространство, и тези, които се съдържат в доклада по него, са противоречиви. Демерджиев увери, че в зависимост от резултатите от проверките, ще предприеме бързи мерки и се разграничи от ръководството на полицията в Пловдив:

"Такъв тип акция трябваше да бъде съгласувана с мен. Не ми беше докладвана на тази акция незабавно след нейното извършване, трето - водят се проверки, които назначих веднага. Имах повод в София да събера собствениците на подобни заведения с Главна дирекция Национална полиция, дадох ясни указания как да се правят проверките и се направиха много проверки без никакви проблеми. Тази акция е малко по-различна, ще разбера каква е причината". 

Той не отхвърли възможността да се стигне до искане на оставките на директора на Областната дирекция на полицията в Пловдив и на главния секретар на МВР.

Министърът на вътрешните работи е в Пловдив за участие в национална конференция на тема "Ролята на правната помощ в случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола".

Форумът е част от проект "Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромска общност.