14 ноември е най-вероятната дата за избори за президент. Това съобщи председателят на Народното събрание Ива Митева, като уточни, че мнозинството от парламентарните групи се е обединило за този ден.

Председателският съвет на Народното събрание ще обсъди утре отново проекторешението за насрочване на президентските избори. 

Митева добави, че ще покани лидерите на парламентарните групи преди Председателския съвет, за да преговорят още веднъж решението за насрочване на президентските избори. "Ще ги помоля да внесем решение и да ги насрочим", добави тя.

Партиите вече се обединиха около датите 7 или 14 ноември за първия тур на президентските избори, но и евентуално за предсрочен вот за ново Народно събрание. Според ГЕРБ най-удачната дата е 7 ноември. В същото време Мая Манолова от ИБГНИ заяви, че е абсолютно възможно изборите, включително и 2 в 1, да бъдат проведени изцяло с машини. Ако изборите са 2 в 1 обаче, ще се наложи закупуването на още машини за гласуване, предупредиха от ЦИК.

Шефката на Народното събрание коментира още, че не участва в срещите с БСП за реализация на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Има такъв народ" като партия трябва да решат дали ще се отговорят на поканата за среща утре.

Актуализацията на бюджета може да бъде приета, това отговори председателят на Народното събрание Ива Митева на журналистически въпрос дали ще има време за приемането на второ четене на промените. Тя добави, че актуализацията ще се разглежда другата седмица и ако е необходимо, ще се удължава пленарното време на заседанието докато бъде приета.

По повод внесените днес от "Демократична България" проект за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат предсрочно прекратяване на мандата на ВСС, а съветът да не бъде постоянно действащ орган, Митева обясни, че има притеснения към предсрочното прекратяване на мандата на ВСС, тъй като има решения на Конституционния съд, според които конституционно определен мандат не може да се прекратява с обикновен закон.