Рапарът Ицо Хазарта, известен със своите десни политически пристрастия, излезе с остро послание към "Демократична България", след като беше силно критикуван в социалните мрежи заради това, че е пял на предизборно събитие на ГЕРБ.

Веднага, след като се разбра, че миналия четвъртък лицето на група "Ъпсурт" и изнесъл концерт на закриването на кампанията на управляващата партия в Самоков и последва лавина от коментари, че се е продал за пари, той се извини във Фейсбук.

"През последните месеци отказах десетки предложения за предизборни концерти от кого ли не - управляващи, бивши управляващи и кандидати за такива. Причината е една - не намирам между тях никого, когото да харесвам или да подкрепя. Пак тези същите ми предлагаха и да ставам общински съветник. Пак отказах. Последният ни концерт в Самоков беше преди десетина години. Миналата седмица от една рекламна агенция се обадиха с предложение - казаха ми така: "Направихме проучване между младите хора в Самоков с цел да разберем кой изпълнител биха искали да видят на живо на 24 октомври. Отговорът на повечето от тях беше - Ицо Хазарта. Съгласен ли си да изпееш няколко песни на площада?" Отвърнах: "Да, но при условие, че няма да агитирам за никого и няма да бъда спряган като симпатизант на каквато и да е политическа идея." Съгласиха се, отидох, пях, благодарих на хората и си тръгнах. Бих искал да поднеса моите извинения към всеки, почувствал се разочарован от моето решение да пея в един - единствен концерт, па макар и без да правя каквато и да е агитация на него", заяви хип-хоп изпълнителят в профила си в социалната мрежа.

Снимка: Facebook

Възмущението срещу него обаче не спря. И Хазарта отправи ново послание, което беше публикувано в e-vestnik:

"Не знам дали да адресирам това, което ще напиша, към лидерите на "Демократична България", или към симпатизантите. Ако съдя по резултатите от вчера - може би двете са едно и също.

Бих искал да призная своята вина за загубата на арх. Игнатов. Въпреки несъмненото обаяние на лидерите Христо Иванов и генерал Атанасов, ключова роля в отлива на гласове изигра моят концерт в Самоков пред транспарант на ГЕРБ.

Нека ви разкажа една история.

През 2013-а осъзнах, че не е редно почти всички артисти в България да си мълчат относно ставащото в политиката в страната ми. Заявих публично на доста места подкрепата си към ДСБ, после - и към Реформаторския блок. Давах интервюта заедно с лидерите им, те идваха по концертите на "Ъпсурт" и се снимаха с мен, и си качваха снимките по социалните мрежи, и ме цитираха под път и над път. Хората приеха, че съм един от тях. Когато ги атакуваха - защитавах лидерите им по интервюта, по медии и по социални мрежи. Никога не поисках и стотинка за това, понеже за мен то не е бизнес, и съвестта ми не го позволи - това половината хора не го повярваха, а другата половина казаха, че съм луд.

Снимка: Facebook

Естествено тая работа не мина без последствия. Намразиха ме доста хора, с други се изпокарах. "Уикенд" и "Пик" се редуват да пишат лъжи и клевети за мен. Милионите, които ГЕРБ и БСП харчеха в кампаниите си, позволиха на доста мои "колеги" да опознаят скъпите коли и апартаментите с изглед към Витоша. Когато от тези партии идваха и при мен - аз учтиво им посочвах вратата.

След простотиите на "Да, България" и на моите избраници през 2017-а аз, както хиляди други хора, останах изумен как е възможно това да се случи. Имаше два варианта - тези или са нереално тъпи, или просто играят роля в нечии сценарий. И двете не ме устройваха, но реших, че не е редно да обиждам и да преча. Прецених, че трябва да замълча - все пак там има много мои приятели, защо да ги насаждам така... дай да си гледам моята работа и да не се излагам.

Миналата седмица приех да пея на концерт, организиран от ГЕРБ в Самоков. Поставих условие да не агитирам, да не се снимам с кандидат - кметове и да не използват името ми за политическа пропаганда. Отивам, пея си песните и си тръгвам. Хората приеха тези мои условия и ги изпълниха.

Отказвам площадни мероприятия в големите градове - не би било честно спрямо хората, които дават пари за билет в залите, или за вход в заведенията, в които пея. В повечето малки градове в България обаче концерт на площада е единственият начин да имаш концерт, и който твърди друго - лъже, или просто си приказва.

Свободолюбив художник на заплата в "Булгаргаз" (Христо Комарницки от в. "Сега" - б.р.) качил снимка от концерта в Самоков и коментирал как духам. Една госпожа писала за двете ми лица. Видях, че десетки хора споделят тези постове и коментират моята продажност. Нещо веднага ми направи впечатление - тези хора бяха фенове или членове на "Демократична България", виждаше се на профилните им снимки. Разбирайки, че с моята постъпка съм ги обидил, седнах и написах пост, в който обясних защо съм бил на този концерт. Извиних се на всеки, който се е почувствал засегнат от решението ми да бъда там.

Като обясниш - тоя кво се обяснява, гузен е. Като си мълчиш - тоя що си трае, гузен е...

Реших да потърся в интернет как стоят нещата с други изпълнители. Най-великият български певец Васил Найденов в същия ден пее в Ямбол на концерт на кандидат-кмет, подкрепен от ДПС. D2 са в Смолян, на концерт на "Новото време". Миро от "Каризма" - на концерт на партията на Марешки в Пловдив, а предишния ден - в Плевен на концерт на ГЕРБ :) И доста други, списъкът е дълъг.

И - как да го кажа - леко се позачудих... Наистина ли точно тези, на които най-много помогнах, сега седят и ме плюят с такова вдъхновение?

Пичове, ако бях на мястото на Бойко Борисов - милиони бих ви давал, за да продължите да сте такива, каквито сте, и да играете ролята на опозиция.

Аз, гласувайки за вас, ви давам моята подкрепа - да разпределите данъците ми, да водите България напред, и да пазите моя интерес пред хищници като Ердоган или Путин. Как точно ще ми пазите интереса пред хора от тоя калибър, като за най - дребни неща не умеете да се разберете помежду си, и все някой друг ви е виновен.

Сега Борис Бонев ви е виновен, а не това, че издигнахте три месеца преди изборите един човек очевидно способен, но тотално непознат на хората в нашия град. В политиката вие от години сте това, което е "Гошо от Почивка" в моята сфера. Една десета от провала ви през тия години да имах - бих запалил с триста към някое село и не бих се показал никога повече.

На хора, които искат по-високи доходи, по-добри пътища и по-малко празни приказки - вие им говорите за Истанбулската конвенция, за тротинетки и за права на гейовете. Всичкото това - докато седите из софийските кафенета, цъкате с телефоните и тъжно обяснявате как София се е напълнила със селяни.

Няма да стане.

И накрая - по повод двете ми лица. С едничкото си лице искам да застана пред вас и ясно да ви кажа - знам, че каквото и да обяснявате, винаги търсите възможност навсякъде да имате човек.

Е, в "Ъпсурт" вече нямате".

Eдно от последните парчета на Хазарта се казва "Имам човек"

Снимка: Facebook

По-късно днес Христо Комарницки първо отговори лаконично с перифраза на реплика от парче на Хазарта: "Не се занимавайте с глупости". По-късно карикатуристът добави:

"Мисля, че сериозната тема, която трябваше да обсъждаме, се измести в жълтини, както става обикновено. А темата е: Може ли да си бунтар и опозиционер, и в същото време да се храниш на трапезата на Властта? Ето това дискутирайте. В такъв дебат бих участвал".