"Напълно възможно е, ако се появи нов политически субект на Кирил Петков, той да вземе "едно лице назаем от Христо Иванов и да се окаже, че политическата тежест на Иванов рязко ще намаление", заявиха от "Има такъв народ" в кулоарите на парламента.

Филип Станев и Тошко Йорданов обаче подчертаха, че "това, разбира се, е шега". Поводът да коментират били сравненията между холивудската звезда Джон Траволта и министъра на икономиката от служебния кабинет. Такова направи депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Иначе ИТН не се притеснявали от такава бъдеща партия, защото всеки политически субект трябва да се бори за гласовете на хората.

"Това е тяхно право и няма нищо по-хубаво от това избирателят да има възможност да избира. Ако хората смятат, че има нужда от такъв проект, те ще го подкрепят, ако смятат, че няма нужда, има хиляди партии, които съществуват за спорта", коментира лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

В отговор на въпроса как би се пренаредил следващият 47-ми парламент, ако вече има формация на Кирил Петков, Йорданов заяви, че не е врачка и препоръча на медиите да отидат да им хвърлят боб или да им гледат на кафе.

"Нищо не мога да смятам, защото не съм врачка, нека да видим дали ще се случи и надявам се да има кабинет. Какво ще се случи, Ванга отдавна е починала, за съжаление", заключи Йорданов.

"Има такъв народ" внесе поправки, с които забрани частните медии и телевизии да бъдат предимно на държавна издръжка чрез различни проекти. Поправките са през закона за Задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчици на медийни услуги. 

Предвижда се медиите да не могат да получават държавно финансиране от проекти по Оперативни програми на Европейския съюз, които да са в размер над 5% от годишния им оборот, обясни Тошко Йорданов. Целта е "медийните издания да се борят на свободния пазар, а не да зависят от издръжката на държавата", обясниха от ИТН.

"Много медии съществуват само на общинския бюджет, а националните частни телевизии - по линия на оперативните програми и зависят реално от властта. Затова дълги години наблюдавахме как двете големи частни медии правеха доста творчески новини по отношение на управлението на Бойко Борисов", каза по адрес на NOVA и bTV Тошко Йорданов. Все пак той направи уговорката, че това е било така, "защото бюджетът и заплатите им зависеха от това".

В коментар от bTV Media Group съобщиха, че публичните средства съставляват пренебрежимо малка част от приходите на групата (около 1% за 2020 г.), както е видно от публичните годишни финансови отчети на медията и декларациите й по чл. 7а от Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги за съответната година. В този смисъл впечатлението на ИТН, че огромен процент от бюджета на националните частни телевизии се формира по линия на оперативни програми и те зависят от властта, е абсолютно погрешно. Като обичайна практика, сме на разположение да се включим в консултациите по закона чрез браншовата ни асоциация и да съдействаме на вносителите на законопроекта с достоверна информация относно дейността на частните национални телевизии, съобщиха от bTV.

Другата промяна в закона е името на главния редактор да бъде изведено в отделно каре, за да носи той отговорност за публикация без автор или написана под псевдоним. Защото, много често се оказвало, че собственикът е "някой мургавелко от някое гето", добави депутатът. Това ограничавало до голяма степен жълтата преса, прогнозира той.