Пучдемон живее в Белгия, след като Мадрид издаде заповед за задържането му, предаде Франс прес.

На митинг на управляващата Народна партия в южния град Кордоба Рахой изрази надежда, че "ще бъде номиниран човек, който вижда нещата другояче и най-вече който казва: аз съм политически ръководител и затова ще спазвам закона, защото това е мое задължение и така се прави в демократичните страни."

Ръководителят на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон бе свален от длъжност с целия си екип на 27 октомври от централното правителство на Испания, което постави Каталуния под пряко управление броени часове след обявяването на "Каталунска република" в Барселона.

Испания е издала заповед за задържане на Пучдемон за бунт и метеж.

Сепаратистите получиха абсолютно мнозинство в каталунския парламент на предсрочните регионални избори на 21 декември, свикани от Мадрид с надеждата да се сложи край на кризата.

Пучдемон се надяваше да бъде избран за лидер на Каталуния в свое отсъствие, но испанският Конституционен съд забрани такава процедура.

Заседанието на каталунския парламент, на което трябваше да се избере нов ръководител на правителството на Каталуния, бе предвидено за 30 януари, но е отложено за неопределена дата.

Сред каталунските сепаратисти възникнаха напрежения между онези, които искат да изберат Пучдемон на всяка цена и призоваващите да се издигне друг кандидат, за да се излезе от кризата.