Силите за сигурност получиха нареждане да са в пълна бойна готовност, да увеличат още повече усилията си и "да се защитават от тези долни убийци", каза премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро.
Властите обвиняват ЕТА за двата атентата тази седмица, при които загинаха двама полицаи, а десетки хора бяха ранени. Мощна експлозия избухна вчера близо до полицейски участък на остров Майорка, а кола-бомба се взриви завчера в северния град Бургос. Сапатеро пристигна рано тази сутрин в Майорка заедно с водача на Народната партия Мариано Рахой и постави медали на честта на ковчезите на двамата загинали членове на Гражданска гвардия, чиято задача е да се грижи за реда в селските райони и да охранява учреждения.
Камбанен звън се разнесе по обяд, докато хората се събираха мълчаливо пред кметствата в цяла Испания, за да отдадат почит на загиналите. Очаква се престолонаследникът принц Фелипе, принцеса Летисия и други официални лица да присъстват на погребалната литургия в катедралата на Палма де Майорка. ЕТА е основана на 31 юли 1959 г. От началото на въоръжената й кампания а независима държава на баските през 1968 г. досега при атентати за загинали над 825 души.

Вижте снимки