Петима членове на ДСБ искат оставката на лидера на партията Атанас Атанасов. Според тях той системно нарушава устава на ДСБ и затова трябва да бъде изключен от редиците й. Ако вътрешнопартийните органи не се съобразят с искането им, те са готови да отправят въпроса и към съда. Вносители на жалбата са Владимир Великов заедно с Петър Маринов, Стойчо Проданов, Теодор Георгиев и Калоян Луканов, информира БНР.

Жалбата срещу Атанасов е внесена в Националния вътрешнопартиен арбитраж на ДСБ - контролен орган, който следи за спазването на устава от членовете и ръководството. В оплакването се посочва, че по устав Атанасов е трябвало да насрочи Национално събрание на партията в срок до 3 месеца след избори.

Вотът се проведе на 2 октомври м.г., което означава, че форумът е трябвало да бъде свикан до 2 януари 2023 г., обясняват недоволните. Това не се е случило. В жалбата се твърди, че Атанасов е трябвало да проведе поне 4 задължителни събрания на ДСБ, откакто е станал председател, а е свикал такова само веднъж - през февруари 2022 г. във връзка с подадената от него оставка.

"Уставът казва, че Националното събрание е върховен орган на партията и неговите решения са задължителни. Откакто Атанасов е председател на партията, от 10 юни, има свикано едно събрание, вместо 4, защото имахме 4 национални избора", коментира един от вносителите, Владимир Великов, пред националното радио.

"Когато една партия твърди, че нейна основна цел е върховенството на правото, тя грубо да погазва собствения си устав, е просто абсурдно. Двете неща са несъвместими", категоричен е Великов.

По думите му преизбирането на Атанасов миналата година "беше доста нагласено". В отговор на въпроса само петимата ли са недоволните от Атанас Атанасов, Великов посочи, че според него става дума за много членове на ДСБ. В подкрепа на твърдението си той припомни, че Атанасов спечели за пореден път лидерския пост само с 55 гласа преднина пред Цецка Бачкова.

Опонентите му твърдят, че същинската причина е друга - партията толкова дълго не се е събирала на общо събрание, че е била заплашена да бъде служебно разпусната от съда.

Всичко това, смятат подателите на жалбата, означава, че Атанас Атанасов системно предотвратява функционирането на върховния орган на партията. За тях това е най-тежкото възможно нарушение на устава, което изисква и най-тежкото наказание - изключване от партията.

Преди месеци пък младежката организация на ДСБ взе решение да се самозакрие в знак на несъгласие с преизбирането на Атанасов за лидер на партията.