Те са избрани от Стокхолмския международен институт за изследване на мира заради ролята им в постигането на споразумението за иранската ядрена програма, съобщи агенция ИРНА, цитирана от БТА. 

Вчера беше обявено, че шестте световни сили и Иран са постигнали споразумение, което предвижда ядрената програма на Техеран да бъде само за мирни цели, а в замяна ООН поетапно ще отмени санкциите.

Споразумението ще доведе до край на санкциите, които причиняваха икономически трудности, особено през последните три години, когато Иран бе лишен от достъп до международната финансова система и страната трудно можеше да продава петрол и да плаща за внос.

Веднага след постигането на споразумението, започнаха да пристигат информации за предстоящи посещения на западни високопоставени лица в Иран. За Техеран се готвят да заминат германският министър на икономиката, френският външен министър, както и китайска делегация.

Обама: Без Русия нямаше да го постигнем

В интервю за в. "Ню Йорк таймс" американският президент Барак Обама призна, че Русия и Путин са били от помощ при постигането на сделката по иранската ядрена програма.

"Честно да ви кажа, не бях сигурен, че предвид силните различия, които имаме с Русия точно сега заради Украйна, Русия щеше да ни подкрепи. Но Путин и руското правителство разграничиха двата въпроса по начин, който ме изненада и ние нямаше да постигнем това споразумение, ако не беше желанието на Русия да остане до нас и останалите от шесторката в настояването за силна сделка с Иран, заяви Обама.

Той призна, че е бил насърчен от факта, че преди няколко седмици Путин му е позвънил и е започнал разговор за Сирия.

По думите на Обама руснаците си дават сметка, че режимът на Асад губи контрола върху по-големи територии в Сирия и че перспективите сунитските джихадистите да поемат контрола и да изкоренят сирийския режим става все по-голяма заплаха с всеки ден. Това ни дава възможност за сериозни разговори с руснаците, каза още президентът на САЩ.

Ядреното споразумение с иранците слага край на 36 години студена война с Иран, коментират още западни вестници. От десет години САЩ и Техеран бяха на ръба на войната заради ширещите се подозрения, че Ислямската република тайно се опитва да произведе бомба. Те разрешиха противоречията си не с оръжие (както стана при пагубната американска инвазия в Ирак през 2003 г.), а чрез усърдни преговори. Голяма заслуга за това имат Барак Обама и иранският му колега Хасан Рохани, пише "Файненшъл таймс".