Споразумението няма да позволи на Иран да произвежда достатъчно материал за атомно оръжие за поне 10 години и ще наложи нови клаузи за проверки на иранските съоръжения, включително военни обекти.

Пробивът дойде след няколко ключови компромиса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Иран се съгласи да бъде продължено наложеното му от ООН оръжейно ембарго за още пет години, въпреки че то може да приключи и по-рано, ако Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) категорично установи, че Иран не извършва никакви дейности, свързани с ядрени оръжия.

Подобно условие беше поставено на ограниченията на ООН върху доставянето на балистични ракетни технологии на Техеран, което може да продължи още осем години, заявиха дипломати.

Друга важна договорка ще позволи на инспекторите на ООН да настояват за посещения в ирански военни обекти като част от своите задължения за наблюдение.

Това е нещо, на което се противопоставяше върховният ирански водач аятолах Али Хаменей. Достъпът обаче не е гарантиран и може да се забави, което според критици на сделката може да даде на Техеран време за прикриване на забранена дейност.

Документът от почти 100 страници предвижда Иран да има право да оспорва искането на ООН, а после арбитражен орган, включващ Иран и шестте световни сили, да се произнася по въпроса.

МААЕ също така иска достъп, за да завърши отдавна осуетяваното разследване на минали оръжейни дейности на Иран, а САЩ казват, че сътрудничеството на Техеран е необходимо условие, за да бъдат отменени всички икономически санкции.

Икономическите ползи за Иран може да са значителни. Очаква се страната да получи над 100 милиарда долара от замразени авоари в чужбина и да бъде отменено европейското петролно ембарго, както и да бъдат премахнати различни ограничения за ирански банки, посочва Асошиейтед прес.

Споразумението предвижда броят на центрофугите, използвани от Иран за обогатяване на уран, да бъде ограничен до 6000 в продължение на 10 години, след като в момента те са 19 000, отбелязва ДПА.

Иран ще може да употребява само по-стари модели, а не по-високопроизводителни нови центрофуги. Те обогатяват уран само до ниско ниво от около 4 процента, което е достатъчно за реакторно гориво - доста по-ниско от нивото от 90 процента, необходимо за бойни глави.

Съгласно сделката Иран значително ще намали запасите си от нискообогатен уран - от 12 тона до 300 килограма, като изнесе този материал в Русия.

Споразумението предвижда изследователският реактор в Арак да бъде реконструиран така, че да не произвежда плутоний като отпадъчен продукт, а заводът за обогатяване във Фордо да бъде превърнат в изследователски център.