Коалиция ГЕРБ-СДС печели вота в България, следвана от "Има такъв народ", БСП, "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!". Коренно различен е обаче вотът в чужбина - българите зад граница подредиха политическите сили в различен ред.

При 98,06% обработени протоколи първа политическа сила зад граница е "Има такъв народ" с 30,34%.

На второ място по гласове е "Демократична България" с 17,67%.

Трета се нарежда ДПС с 13,56%.

Коалицията ГЕРБ-СДС е на четвърто място, като събира едва 8,68% от гласовете.

"Възраждане" на Костадин Костадинов се нарежда на 5-о място - 7,36%.

"БСП за България" е шеста с 6,49%.

Партията на Васил Божков "Българско национално обединение"  събира добър резултат - 5.2%, който я нарежда на седмо място.

Следватат "Изправи се! Мутри вън!"  - 4,31%, и ВМРО - 1.5%.

Всички останали са под 1%. Патриотична коалиция Воля - НФСБ получава 0,55 на сто от бюлетините в чужбина, партия "Републиканци за България" - 0,41 на сто, партия "Атака" - 0,32 на сто и партия "АБВ" - 0,36 на сто от гласовете.

Подценяван и пренебрегван, вотът на българите в чужбина изненада и партиите, и анализаторите. Досега за вота на българите в Западна Европа и САЩ основно се бореха десницата и ГЕРБ. Сега най-големият процент отива в партията на Слави Трифонов.

Изненада беше и голямата избирателна активност на българите в чужбина.

Младите българи в Западна Европа напълниха секциите. Фейсбук се наводни от снимки на опашки пред урните в Лондон, Мюнхен, Барселона.

Вотът в Лондон

Скрийншот: NOVA

Антиправителственият вот в Германия

"Демократична България" и "Има такъв народ" са двете партии, които могат да се смятат за победители на българските избори в Германия. В повечето секции в страната най-много гласове са получили демократите, партията на Слави обаче също е привлякла хиляди избиратели.

Резултатът може да се бъде определен като антиправителствен вот.

След преброяване на първите гласове е ясно, че в повечето от 69-те изборни секции в Германия, печелят опозиционните партии.

"Демократична България" води в Берлин, "Има такъв народ" е на първо място в Мюнхен.

В Берлин ГЕРБ е на трето място, а за ВМРО няма нито един глас в отворените до този момент бюлетини.

Интересът към изборите този път бе необичайно висок. Гласуваха предимно млади хора, които не се отказаха да чакат на дълги опашки по 3, 4 и дори 5 часа, за да пуснат бюлетината си.

В големите градове изборните секции се възползваха от правото си да удължат изборния ден до 21 часа.

Въпреки напливът всички успяха да гласуват и няма затворени секции с негласували хора пред тях.

Рекордна активност във Великобритания

Изборният ден във Великобритания, където имаше само 35 секции за гласуване, може да се определи като рекорден и с опашки. По предварителни данни, изборната активност е двойна, в сравнение с предишните избори. Очаква се минимум 30 000 наши сънародници да са гласували тук. Все още се приемат протоколите на част от секциите. Рекордната активност доведе до струпване на хора.

В кв. "Лоутън Стоун" в Лондон, по-известен като "малката България", опашката достигна два километра. Хората чакаха между три и четири часа, за да гласуват. За няколко секции полицията отправи предупреждение, че ще ги затвори, ако не се спазват противоепидемичните мерки.

Въпреки огромните усилия на избирателните комисии, се стига и до напрежение. В "Палмърс Грийн" около 200 човека не успяха да гласуват до края на изборния ден. Напрежението наложи намесата на полицията.

ДБ печели най-много гласове в Белгия

Политическото обединение "Демократична България" печели най-много гласове в Белгия при вчерашните избори за Народно събрание, показват протоколите на 10 от 11-те разкрити секции, предаде БТА.

На второ място е партията "Има такъв народ", а трета е ГЕРБ, сочат данните.

В Брюксел, където са съсредоточени европейските институци и в университетския град Льовен най-много избиратели са дали гласовете си за "Демократична България".

В други големи градове - Антверпен и Гент и Хаселт, убедително води "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

В Белгия вчера и днес е Великден, освен това страната все още спазва строги мерки срещу COVID-19. Опашките през българските секции вчера бяха единствените места, където имаше струпване на хора, но българите спазваха корона мерките.

Броят на разкритите секции в страната бе най-голям досега, а протоколите показват, че във всяка от тях са гласували средно между 300 и 600 души. Избирателната активност е по-висока в сравнение с 2017 година, когато са гласували около 4000 души. Около 5500 са гласувалите българи през вчерашния ден.

Без напрежение в Испания

С опашки, но без напрежение премина изборният ден в Барселона. В цяла Испания се наблюдаваха опашки от българи, желаещи да гласуват. В страната бяха подадени рекорден брой заявления и бяха открити рекорден брой секции - общо 53.

Хората на опашките не се оплакваха, те изчакваха спокойно своя ред, за да дадат гласа си. В Барселона в пиковите моменти имаше около 130 души на опашката, те изчакваха около час, но организацията беше много добра, предаде bTV.

Гласували са 1000 души, което е 50% увеличение спрямо предходните парламентарни избори. Според резултатите от двете изборни секции в Барселона първи са "Има такъв народ" - 26, 6%, на второ място е Демократична България - с 22%, а трети са ГЕРБ - с 12, 5%.

Според резултатите в Мадрид "Има такъв народ" взема още по-голяма преднина там. В четирите секции там са гласували около 1700 души. В областите Мадрид и Каталуния се наложи преразпределение на бюлетините и бяха изпратени от секции, където имаше повече до секции, в които не достигат. Не се наложи удължаване на изборния ден, всички успяха да гласуват до 20 ч.

БСП печели вота в Молдова

В Молдова от правото си на вот се възползваха 450 български граждани. В избирателната секция в Тараклия гласуваха 288 човека, от които 63 гласа бяха дадени за "БСП за България", на второ място с 40 гласа е Патриотична коалиция - Воля и НФСБ и на трето ПП ВМРО - Българско национално движение с 37 гласа.

В столицата Кишинев до избирателните урни стигнаха 73 човека, от които за БСП за България гласуваха 24, на второ място е ПП "Има такъв народ" с 10 гласа и останалите гласове са за други партии. В Кахул избирателите дадоха най-много гласове за "Изправи се! Мутри вън!" - 69, втори са "БСП за България" със седем гласа при общ брой на гласувалите 89 души.

По думите на членовете на СИК изборният ден е преминал спокойно, без произшествия. И в трите секции, отворени в Молдова за парламентарните избори в България - 2021, се спазваха всички защитни мерки във връзка с пандемията на КОВИД-19.

Много млади българи гласуваха в САЩ

Гласуването на българите отвъд Океана приключи - последно на Западното крайбрежие. В Чикаго отчитат висока избирателна активност и определят организацията като добра.

В Синсинати броенето показва, че "Демократична България" и "Има такъв народ" са с еднакъв брой гласове, следвани от "Възраждане" и ГЕРБ.

В 6.00 ч. българско време са затворили секциите по Западния бряг - в районите на Лас Вегас, Сан Франциско, Лос Анджелис, Сиатъл и т.н.

изборна секция в Сейнт Питърсбърг, Флорида

Снимка: БТА

В избирателна секция "Магура" в Чикаго са гласували около 800 души при предварително регистрирани 140.

"Нашата общност е много активна. И аз лично не съм изненадана. Още повече, че хората се интересуват от живота, от България, от политиката. Всеки е оставил близък или има желание да се върне", допълни Надя Желязкова, съосновател на културен център "Магура" в Чикаго пред БНТ.

Гласуването в Чикаго

Снимка: Булфото

"Хората стават не само повече интересуващи се от политика, но ние сме заразени от американската демокрация. Вярваме, че ако участваме в избори, ще променим нещо", добави Венцислав Великов, заместник-председател на комисията в избирателна секция "Магура" в Чикаго.

Впечатляващо в Чикаго е било, че са гласували около 3000 българи, включително много млади хора.

"Може би студенти тук или деца на българи. Откровено ги поздравявах, че са дошли да гласуват", каза още Венцислав Великов.

От избирателна секция "Магура" определят организацията като добра, а самите гласоподаватели - като отговорни, защото са спазвали всички мерки. Времето за гласуване е било от 10 минути до половин час, а за регистрираните онлайн - под 5 минути.

Българите в чужбина гласуваха в 464 секции в 69 държави. Една секция във Франция не отвори врати, заради противоепидемични мерки. На някои места българите в чужбина не успяха да гласуват, заради опашки пред избирателните секции.