Обединението ПП-ДБ обяви своите ключови приоритети за икономическото и социалното развитие на регионите в държавата - както в големите населени места, така и в общинските центрове, и в селата.

"Развити региони с условия за по-добър живот за всеки български гражданин са моторът, който може да изведе България на друга скорост на развитие. Имаме ясен и прозрачен план как страната ни да излезе от застоя и стабилната бедност от последните десетилетия", отбелязват от ПП-ДБ. 

Обединението планира да инвестира 50 млрд. лв. поравно в Северна и в Южна България, като средствата ще бъдат осигурени от еврофондовете, от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), и частично от националния бюджет.

"Пари в държавата за нормален европейски живот на гражданите има. Важно е да се спрат схемите за кражби и средствата да се насочат към инвестиции в производства, а оттам и за достойни доходи на работещите", категорични са от ПП-ДБ. 

И припомнят, че редовният кабинет "Петков" е предприел конкретни действия за премахване неравенствата между регионите.

"За първи път беше предложено прозрачно и справедливо разпределяне на средствата за общински проекти, за да усетят гражданите промените във всекидневния си живот. Загърбена беше наложената през последните 10 г. от управлението на ГЕРБ практика финанси да отиват само към "любими кметове", обяснява коалицията и продължава:

"Договорено беше проектиране на 5 моста над река Дунав с Румъния, стартира и проектът за тунел под Шипка. Тези проекти ще помогнат за стимулиране на икономиките на регионите. България може да се развива на една скорост при прецизно и равномерно инвестиране според нуждите на всяка област и община. Не е нормално 5 общински центъра да привличат хора, а цели региони да обезлюдяват. Не е нормално стандартът на живот между малките и големи населени места да е огромен".

В тази връзка от ПП-ДБ отбелязват, че в програмата им е заложена и още подкрепа за бизнеса.

"Да увеличи производителността си, както и стандарта на живот на работещите, за да преодолеем изоставането от Европа. Малките и средни ферми ще се превърнат в национален приоритет, за да осигурят за хората качествени плодове, зеленчуци, месни и млечни продукти на ниски цени", подчертават от обединението.

По думите им с прецизно и прозрачно насочване на средствата, градовете и селата на България могат да бъдат място за пълноценен живот.

"Всеки български гражданин трябва да има гарантиран достъп до чиста питейна вода, добро здравеопазване, качествено образование, удобен транспорт, развита инфраструктура и бърз интернет", казват от ПП-ДБ и добавят:

"Наш приоритет е да довършим и 6 стратегически пътни проекта, важни за развитието на регионите. Това са тунелите през Петрохан и при Шипка. Автомагистрала "Хемус" ще бъде цялостно скоростно трасе, изградено законосъобразно. Ускорено ще се построи обходен път около Плевен за автомагистрала "Хемус". Планира се проектиране на продължение на автомагистрала "Черно море" от южната българска граница до румънската, като част от линията Александропулис - Констанца. Освен това ще се довърши строителството на магистрала "Европа" и на пътя Видин - Ботевград. Приоритетни ще са и обходни пътища, които са важни за националната и регионална свързаност. Всичко това ще се изгради при спазването на утвърдените стандарти, без кражби на средствата и без липсващи сантиметри асфалт. За целта ще бъде въведено законодателство, което да уреди статута на съществуващите незаконни възлагания на пътни строежи от времето на ГЕРБ, включително незаконните инхаус възлагания и строителство с намалено количество асфалт".

ПП-ДБ уточнява, че за да живеят българските граждани в нормално общество със справедливо оповестяване на разходваните публични средствата, ще гарантират прозрачност и ефективност при всички обществени поръчки.

"Няма да се допуснат нагласени конкурси, при които парите отиват при едни и същи фирми, от които хората не виждат подобрение в ежедневието си", посочва обединението.

В приоритетите на ПП-ДБ е и развитието на туризма, който те планират да подкрепят като стратегически сектор за развитие на регионите и важен източник на приходи за хората по места и местните икономики.

"Достъпът на всеки български гражданин до постоянно течаща чиста питейна вода заедно с изграждането на пречиствателни станции за питейна вода и отпадъчни води ще бъде гарантиран като инвестиции в план за устойчиво развитие на регионите. Има как да гарантираме здравето на хората и да осигурим адекватна грижа за природата", допълват от коалицията. 

И посочват, че планират още осигуряване на минимум 50% от финансирането по европейските програми до 2027 г. за трите северни региона на страната и стимулиране на инвестиционната им среда - за повече възможности за работа и увеличение на доходите.

"Равномерното развитие на регионите е важно, за да се осигурят инвестиции и нормални условия за живот във всяко едно кътче на страната. Обединението "Продължаваме Промяната - Демократична България" има експертния капацитет и може да направи нужните промени в полза на гражданите. За целта е нужно мнозинство за сформиране на стабилно правителство, което ще продължи добрите практики, започнати от последния редовен кабинет на ПП и ДБ, за да се превърне България в нормална европейска държава. Има как", категорични са ПП-ДБ.

Те обръщат внимание и на облагането на фирмите с данък свръхпечалба.

"Служебното правителство иска да обложи фирмите с данък свръхпечалба. Което означава да изземе доходите им, да забави растежа им, да спре увеличението на заплатите. Да пресече икономическия подем и да върне застоя", смятат от обединението.

По думите им "мярката "данък свръхпечалба", освен несправедлива и некомпетентна, е и вредна".

"По време на най-голямата криза в Европа правителството на Продължаваме Промяната и Демократична България показа, че може да осигури евтина енергия на бизнеса. Стана ясно, че когато бизнесът получава адекватна подкрепа, вместо рекет, България има как да е водеща по ръст на индустриалното производство, първа по ръст в износа, с 3,9% по-висок БВП и с най-голям ръст на заплатите в целия Европейски съюз", казват ПП-ДБ.

"По време на най-голямата криза в Европа правителството на Продължаваме Промяната и Демократична България показа, че може да осигури евтина енергия на бизнеса. Увеличихме и прага за регистрация по ДДС на малките и средни фирми", добавят оттам.

Според обеднението вместо фирмите да влагат печалбите си в ненужно големи данъци, които лесно потъват в липсващи сантиметри асфалт, бизнесът може да продължи да расте, да се модернизира и да увеличава заплатите.