Той говори на пресконференция в БТА, посветена на Индекса на възприемане на корупцията през 2016 г.

Публикуваното днес глобално изследване е на неправителствената организация Трансперънси интернешънъл. В нея участва българската асоциация, чиито изпълнителен директор е Славов.

България, подсказва индексът, е най-корумпираната страна в Европейския съюз.

От "Прозрачност без граници" констатират, че - обратно на европейската тенденция – страната ни върви назад в борбата с корупцията и модернизирането на институциите.

Най-силно засегнатият сектор от корупцията в България е съдебната система, следвана непосредствено от законодателната власт.

Като пример за лобизъм в парламента напоследък Калин Славов посочи отхвърлянето на законопроекта, с който е трябвало да се намалят лихвите по заемите, както и приемането на Закона за концесиите.

Когато демокрацията е превърната във фасада

Председателят на Управителния съвет на "Прозрачност без граници" Огнян Минчев заяви, че страната ни се намира в регион в света, в който има повтарящи се проблеми - слаба правова държава и демократична система.

Той допълни, че без правова държава демократичната система функционира като фасада.

Зад тази фасада политическите решения отразяват интересите на организирани задкулисни сили, корпоративни интереси, но не и обществения интерес.

Идеи на „Прозрачност без граници”

На пресконференцията в Националния пресклуб на БТА днес асоциацията отправи и настойчиви предложение към политическия елит в навечерието на изборите на 44-о народно събрание.

  • Партиите трайно да включат темата за борба с корупцията в програмите си на предстоящите парламентарни избори.
  • Партиите да предприемат конкретни стъпки и законодателни инициативи в следващото Народно събрание.
  • "Прозрачност без граници" ще осъществи гражданско наблюдение с цел партиите да преминат от говорене към действия.
  • Следващото Народно събрание да се въведе "механизъм на законодателното досие".
Какво означава това "досие"? Нека вносителите на законопроекти да обявят всичките си контакти, които са имали около подготовката на текстовете.