Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е поредният българин, попаднал в скандално нашумелия сайт с "врагове на Украйна" - "Миротворец". Новината съобщи Асен Генов. Ето и как я коментира блогърът:

"Дами и господа, с много усилия и последователност лидерът на "Възраждане" успя да привлече вниманието на сайта "Миротворец" върху себе си. Надявам се, че няма да започне да се оплаква от това и публично да се притеснява за сигурността си, понеже непрекъснато застрашава спокойствието на всички, които мислят различно от него. Копейкин е оценен като:

"Агент на руско влияние в България. Провокатор, лъжец, политически аферист и популист.

Според сайта, Костадинов участва в "информационно-пропагандни спец операции против Украйна и България. Сътрудничи си с руския агресор по време на войната срещу Украйна, вероломно започната от фашистка Русия. Манипулира обществено значима информация в интерес на руския агресор. Целенасочени действия за унищожаване на доказателства за извършени престъпления от руския агресор и създаадените от него терористични организации, както и помошнижите на кремълския режим срещу Украйна и нейните граждани.", пише Асен Генов.

Проверка на Dir.bg установи, че в списъците на "Миротворец" вече фигурира и още един лидер на партия - Симеон Славчев от МИР. Неговото "прегрешение" според украинския сайт е, че е бил похвален от кандидат-депутата от "Възраждане" Атанас Стефанов.

Скрийншот: myrotvorets.center

Костадин Костадинов и Симеон Славчев са поредните българи, попаднали в списъка на "Миротворец" - от 2018 година насам Велиана Христова, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков, Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов, Диляна Гайтанджиева, заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин и десетки други също са набедени за врагове на Украйна.

"Достъпната за обществото информация закономерно поражда както обществен, така и институционален интерес", коментираха миналата седмица от българското МВнР и посочиха, че недоумение и безпокойство будят сведенията за включването на български граждани в бази данни с лица, обозначени като врагове на Украйна.

По този повод вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе и телефонен разговор с посланика на Украйна в България Олеся Илашчук.