"Моят апел към колегите е да спрат да се обиждат, да се дърпат, да си правят номера, за да си довършим тези толкова важни за хората действия. Затова сме пратени тук. Самата дума парламент означава да се говори, не да се блокира говоренето. Тук е мястото да се надговарят политици и те трябва да имат достъп до микрофона". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента след напрежението в пленарна зала.

Депутатите на "Възраждане" се опитаха отново на спрат заседанието и накрая се сбиха с колегите си от ДПС. От ГЕРБ-СДС предложиха депутатите да се изказват от място.  НС прие спиране на таксата от 20 лв. на мегаватчас за пренос на руски газ през страната, която накара Унгария да заплаши, че няма да ни пусне в Шенген.

Още преди три години предупредих, че когато вдигнеш юмруците и тръгнеш срещу редовно избрано правителство, резултатът ето го тук в залата. Българинът много добре е казал, че "Който посява ветрове, накрая жъне бури". Нито едно абсолютно правилно действие за преместване и ремонтиране на паметника не беше направено като хората, изобилстваше с глупост. Нека да използвам най-меката дума. Днес ответната реакция в парламента е също толкова неадекватна и обидна за самия парламент", допълни още лидерът на ГЕРБ.

Той определи като изключително важна енергийната тема, свързана с отпадането на таксата за пренос на енергия, заради която Унгария заяви, че може да ни наложи вето за влизане в Шенген, както проектът за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Според Борисов изграждането им може да запази водещата роля на България на Балканите в ядрената енергия.

 "Същевременно, с радост гласувахме точката за падането на таксата - 20-те лева, което е важно по пътя ни към Шенген. Сега ще говоря с колегите от Австрия и Унгария да спрем по тази тема за Шенген. Ще го гласуваме и на второ четене, защото това е изключително важно за България", коментира бившият премиер.

Той подчерта, че е дадена голяма надежда март месец да започне проекта за 7 и 8 реактор на АЕЦ "Козлодуй" - AP1000, нещо новаторско в Европа и запазване на водещата роля на България на Балканите в ядрената енергия.

Той не пожела да коментира сваленото интервю в БНР на руския посланик Елеонора Митрофанова: "Коментирам моята партия. Когато Антон Тодоров в Нова телевизия направи намек, знаете, аз го помолих и той напусна парламента."