Христо Иванов вече не е депутат. Пленарната зала го освободи по негова воля, изразена в писмено заявление още от 19 юни, стана ясно от думите на председателя Рая Назарян. Общо 225 депутати уважиха желанието му да напусне НС след само два депутатски дни, а нито един парламентарист не гласува "против" или "въздържал се".

Решението на лидера на "Да, България" да се оттегли от парламента обаче провокира разгорещен дебат. От "Има такъв народ" изразиха буйно радостта си, че напуска, като го обвиниха, че той е отговорен на първо място за вредните конституционни поправки. От ПП-ДБ пък благодариха за приноса на Иванов именно за конституционните промени, за съдебната реформа и за неговата диалогичност като депутат. 

Пръв даде тон за спор в залата лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, облечен в рокаджийската тениска с логото на AC/DC.

"Много е хубаво, че 50-то НС ще започне с нещо полезно и то е да махне Христо Иванов. Заради неговите комплекси и фиксация българската Конституция беше направена на саздърма. Това е най-некадърният юрист на света. С този акт, който ще направи този парламент, ще има една идея по-добра компетенция", заяви Тошко Йорданов.

Той посочи, че ИТН ще търси мнозинство, за да оправи вредите, нанесени с промените в Конституцията.

"Щастие е, че си тръгва. Ще се опитаме да намерим мнозинство да поправим грешките в Конституцията. Той не е виновен, просто никога не е практикувал професията", заяви Тошко Йорданов.

Снимка: БТА

Манол Пейков от партията на Христо Иванов излезе на трибуната, за да направи забележка на лидера на ПГ на ИТН за тона му. "Вие и камъче в обувката на Христо Иванов не можете да бъдете, толкова сте мъничък, щото няма да ви усети", каза депутатът от ПП-ДБ.

"Поне в залата не сядайте в скута на Пеевски", призова той ИТН, като отново повтори тезата на своята група за избора на Рая Назарян с подкрепата на ИТН. "Опитайте се да усмирите нагона си поне, не минавайте тази граници на неприличето, има някакъв добър тон", апелира Пейков.

След него честта на лидера на ДБ и на промените в Конституцията защити друг негов съпартиец - Божидар Божанов. 

"Миналата седмица Съветът на Европа каза, че Конституцията е добра, той е по-компетентен от Тошко Йорданов", заяви Божанов. "Христо Иванов е човекът, който системно се опитваше да реши политическата криза. Да, той не успя и достойно си подаде оставката", заяви Божанов.

"Съветът на Европа не е органът, който ще казва какво да прави една държава с Конституцията", отвърна Йорданов на Божанов. След това контрира и двамата преждеговоривши - на Пейков напомни, че събира пари от дарения на гражданите без да им се отчита, а на Божанов - че има разследване как с Кирил Петков е притискал електронния министър за пренасочване на 640 млн. лв. от бюджета на министерството към близки фирми. "На ваше място, по-добре си мълчете", посъветва лидерът на ПГ на ИТН.

"Ние можем да сме щастливи, че Христо Иванов се маха от този парламент най-накрая", каза той. От ИТН припомниха още в залата, че лидерът на ДБ в оставка няма юридическа практика, нито един ден стаж, не е влизал в съдебна зала, а накрая "наруши принципите си, сядайки в скута на Делян Пеевски, подписвайки се за най-вредните промени в Конституцията", каза Станислав Балабанов.

Благодарности към приноса на Христо Иванов з парламента изразиха и от ДСБ, и от ПП, които му бяха коалиционни партньори.

Снимка: БТА

Кирил Петков се възмути от тона на ИТН, който бил под всякаква критика. "Всички да благодарим на Христо Иванов, той беше диалогичен народен представител и за мен беше чест да бъда рамо до рамо до него", каза лидерът на ПП. Той пожела на всички депутати да направят "промяна в България с размера, който той направи". "И да пожелаем всеки от нас да има такава значима роля в развитието на държавата като Христо Иванов", заяви Петков.

Снимка: БТА

След изреченото "благодариме", Петков отнесе и забележките на Павела Митова от ИТН, която му изнесе урок по правопис и праговор от трибуната на НС. Митова му обясни, че в първо лице, множествено число на глагола не се поставя окончание - МЕ, ако глаголът не завършва в първо лице, единствено число на -М. И му даде за пример глагола "мисля" - "мислим". Надявам се да го научите най-накрая този глагол, завърши лекцията си депутатката от ИТН.

Йордан Иванов от ДСБ пък поднесе благодарности от името на "Демократична България", която обяви за най-дълго просъществувалата коалиция в дясното пространство. Благодари за приноса, за каузите на Христо Иванов, за съдебната реформа, за промените в Конституцията и за това, че поел отговорност след изборите. И разкритикува ИТН, че обиждат лидера на ДБ, зад когото стоят български избиратели. Иванов призна, че той самият не си е позволявал досега да назовава личното си мнение, че лидерът на ИТН Слави Трифонов е отговорен за чалгализацията през последните десетилетия.

Снимка: БТА

Борислав Гуцанов от БСП призова да не принизяват парламента с тона, който звучи в залата. "Представете си как изглежда тази зала отвън и ви моля да не принизяваме нивото на най-високата трибуна. Да вървим напред, с ясното съзнание и огорчението от това, което ни сполетя през последната година", апелира социалистът. Тошко Йорданов заяви, че премълчаването означава лицемерие. "Да, можем да кажем мили думи, но истината е, че Христо Иванов и ДБ сътвориха тази некадърна и вредна промяна в Конституцията", не се съгласи депутатът от ИТН.

Снимка: БТА

Иван Ченчев от БСП пък потърси скрит смисъл в хода на Христо Иванов. "Дали не улеснява или предотвратява нещо в държавата? Той да каже. Става дума за нещо съвсем друго", заподозря Ченчев. И попита защо лидерът на ДБ не е подал оставката си, още когато НС промени Конституцията.

Самият Христо Иванов не се появи в пленарната зала, която го освободи като депутат. Той реши да се оттегли от активна политическа дейност и подаде оставка като лидер на ДБ и като депутат веднага след краха на изборите, след които ПП-ДБ загуби 300 000 гласа. Иванов обаче не подаде в срок заявлението си за напускане на НС, както беше анонсирал, и се наложи да се закълне с новите депутати. И да бъде народен представител цели два дни.