Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че обединението няма да подкрепи правителство, което няма ясно отношение към превзетата от ДПС и агентите на Държавна сигурност държава. В пряко включване от "Росенец" точно една година след дебаркирането на плажа там, Иванов и Ивайло Мирчев потвърдиха основните червени линии за включване в бъдещо управление. Те включват статута на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на ДПС, присъствието на агенти на ДС в политическия живот, равното третиране на всички български граждани спрямо закона и разследването дали "Лукойл" е избягвал плащането на данъци.

"Нашето внимание тук не е защото има данъчни или устройствени проблеми с имотите на Доган. Тук се вижда паралелната власт в България. Тук намира своето пряко проявление и можем да я вкараме в дуел", заяви Христо Иванов от плажа, където миналата година бе изблъскан от гардове на НСО и където българското знаме беше захвърлено.

"България, в която руският нефтен гигант "Лукойл" може да си прави каквото иска и да източва печалба. България, в която хора ползват влияние, което се корени още в Държавна сигурност и може да изключват действията на българските власти и да си осигуряват тяхното съдействие, това не е суверенна държава. Това не е правова държава, в която българският гражданин решава на избори чрез упълномощените институции. Това е поробена държава, обсебена от мафията и корупцията. Именно срещу това се борим", добави той.

Христо Иванов заяви, че смесицата от корупция и безнаказаност все повече подлагат на риск българския национален суверенитет

"Когато българският суверенитет е изключен и когато българските институции отказват да изпълняват българските закони, през тази врата влизат влиянията на режими като този на Путин и Ердоган. Не е никак случайно, че първо Карадайъ ходи да целува ръката на Ердоган, а след това Бойко Борисов отиде там", заяви той.

Според него при посещението си в Турция Борисов е търсил закрила от Ердоган. Добави, че според информацията, с която разполага, лидерът на ГЕРБ се е срещнал с турския президент по своя молба. Не е имало срещи с българските изселнически организации, както твърди заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.