Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова "заради поредните проблеми с приема в детските градини", съобщават от пресцентъра на ДБ.

Иванов посочва, че и тази година приемът на деца в детските градини е белязан от редица проблеми. Първо се е наложило електронната система да бъде отваряна повторно, защото се е оказало, че ключова отметка е поставена на недостъпно място. Така над 4000 родители не са могли да си попълнят пълноценно заявленията. Същевременно, след първото класиране, около 10 000 деца остават без места в градини и ясли - проблем, който вече е хроничен, отбелязва Иванов.

От "Демократична България" смятат, че Столичната община се е провалила в планирането за броя на децата, които биха кандидатствали за прием в ясли и градини. Според партията общината няма прогноза за броя на младите хора, които ще живеят в София и броя на децата, които ще се родят. Няма адекватна оценка, на базата на която да се прецени какви ще са нуждите.

Кандидатстването за ваучери също е можело да се автоматизира, но не е направено, посочват от ДБ. Оттам допълват, че системата е типичен пример за неразбиране на дигитализацията. Нови системи се правят на мястото на стари, но се правят по начин, по който не работят или не са функционални. Затова от ДБ искат и оставката на зам.-кмета по дигитализацията - Генчо Керезов.