Хората, поставени под карантина заради ковид, няма да могат да гласуват. Това съобщи в "Денят започва" по БНТ д-р Христо Хинков, министър на здравеопазването.

"Този закон за здравето трябваше да бъде приет с промените и с поправките, които ние своевременно бяхме предложили в парламента. За съжаление все още действа принципът там, че ковид инфекцията е сравнена с особено опасните инфекции и се налага карантина."

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 376 , активните случаи към момента 5472, сочат данните на Единния информационен портал.

Здравният министър коментира и темата с електронните рецепти. Той подчерта че компромисът с оставането на двата варианта на хартиена и електронна рецепта за спешните медици е с цел нито един пациент да не остане без лекарство и терапия.

"Все още обмисляме тази промяна в наредбата, защото си даваме сметка, че има някои обективни обстоятелства, които могат да доведат до това един лекар да не може да изпише рецепта на своя пациент. Говорим за малък контингент от сферата на спешната помощ основно. Тези, които ходят в отдалечени краища на страната и ходят с линейките в села, където няма интернет и е трудно да се въведе този режим за електронно издаване на рецептата.

До края на месеца сме решили да се разберем дали ще правим тази промяна. Наредбата е готова, ще я качим на сайта и следва обществено обсъждане в 14-дневен срок. Компромисът с хартиената рецепта за медиците от спешна помощ е направен с цел да бъдем гъвкави и за да следваме принципа да не остане пациент без лекарство. Това не означава отстъпление назад. Категорични сме, че дигитализацията трябва да върви. Още повече обективните данни показват, че нещата се развиват все по-добре. Ще дам един пример. Ако си купите нови обувки има един период, в който трябва да свикнете да ходите с тях", каза д-р Хинков.

Здравният министър подчерта, че проблемът с изписването на лекарства от медиците електронно не е големият проблем, а заниженият контрол при отпускането на лекарствата за диабет и антибиотици в аптеките.

"Две години българските лекари работят в хибриден модел - можеха да издават рецепти и на хартия, и електронно. Тези проблеми няма как да ги видим, ако има такива. Теоретично например може да се учите да плувате, но докато не скочите в басейна няма да може да се научите. Точно това правим. Проблемът обаче е от другата страна - при аптеките. Ето защо натам ще са насочени още усилия на Министерството на здравеопазването".

Сред допълнителните мерки за контрол, които се обсъждат е пациентът да се подписва, когато получава рецептата на активно електронно поле, съобщи министърът.

"Има тенденция да се подменят лекарствата , които се изписват от лекаря. Трябва обаче да се спазва принципът - каквото лекарят е решил, това ще получи пациента. По този начин пациентите са защитени", смята д-р Хинков.

"Има проблеми в аптечната мрежа, в системата, която отпуска лекарства, в търговците, които внасят лекарства и след това ги изнасят. Има проблеми, които трябва да решим на нормативно ниво.

Това не е персонална битка от моя страна. Това е въпрос, който трябва да се реши системно от всички нас и да се изсветли пътя на лекарството от влизането му в България до получаването му от пациента или излизането му от България чрез реекспорт."

Д-р Христо Хинков заяви готовността си, ако остане министър на здравеопазването в бъдеще не само антибиотиците и лекарствата за диабет, ами всички медикаменти да се издават по електронен път.