Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически лидери. Това каза в интервю за "Тази сутрин" по bTV министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков по повод скандала около смяната на директора на болница "Пирогов".

Скандалът около най-голямата спешна болница в страната се разраства. Трети ден сътресенията в "Пирогов" предизвикват трусове и на политическата сцена. Чуха се и намеци за оставки и дори падане на правителството.

"Няма да подам оставка за такова нещо. Тя трябва да се поиска от премиера, който ме е назначил и после да се гласува в парламента. Но моите професионални решения, които се изискват от закона, не мога да ги консултирам на политическо ниво. Те не са политически решения", подчерта министърът на здравеопазването.

По думите на проф. Хинков, без тези решения по отношение на казуса "Пирогов", срещу него може да има обвинения в безстопанственост.

"Затова правя този ход. Това, че това обърква някакви сметки и създава проблеми от политическо естество, аз не мога да го реша", коментира още здравният министър.

Като пример за нарушения на досегашния директор на лечебното заведение д-р Валентин Димитров, проф. Христо Хинков даде три обществени поръчки за медицинска апаратура, всяка за над 70 000 лв., без да е извършено задължителното съгласуване с Министерството на здравеопазването.

"Директорът носи отговорност за обществените поръчки, защото неговият подпис стои под тях", категоричен е проф. Хинков.

По думите му най-голямата спешна болница в страната запада от 10-15 години и затова много добри специалисти я напускат.

Относно твърдението, че лечебното заведение е на печалба, здравният министър коментира, че това се дължи на изтеглен заем. "Със заема той изчиства всички задължения до момента. Това не означава, че предприятието е на печалба, това означава, че е декапитализирано", уточни министърът.

За да докаже твърдението за декапитализация на болницата той обяви данните за загубите на "Пирогов" - към 30 септември 2023 г. те са 31,4 млн., лв., а към 30 септември 2022 г. са били 24,3 млн. лв.

На въпроса защо не е съобщил за рокадата в "Пирогов", която е направена още преди 10 дни, здравният министър отговори: "Знаех какво ще се случи".

Проф. Хинков бе категоричен, че няколко пъти е консултирал смяната на директора на най-голямата спешна болница в страната с Костадин Ангелов, който го е убеждавал да не я прави. "Очевидно от него идва най-голямата съпротива", допълни министърът на здравеопазването.

В този момент в разговора по телефона се включи и проф. Костадин Ангелов. "Ще помоля Христо Хинков да не ме използва като смокинов лист и да се крие зад мен", призова председателят на Комисията по здравеопазване в парламента. "Христо Хинков изпрати на имейла на комисията одитния доклад и след това беше проведен разговор, в който аз и той се уточнихме, че има съмнения по отношение на констатациите в одитния доклад и че трябва да изчака да бъде направен одит от външни органи. Той каза: "да, съгласен съм, и аз мисля така". След това го потвърди и пред медиите, като каза, че директорът очевидно няма да бъде сменен", разказа Ангелов.

Той бе категоричен, че и Хинков, и премиерът Николай Денков са обявили, че директорът на "Пирогов" няма да бъде сменен, защото в одитния доклад на болницата няма нищо притеснително.

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър призова настоящия ръководител на МЗ да обясни одитния доклад на АДФИ в Националния център по обществено здраве и анализи, когато проф. Христо Хинков е бил негов ръководител.

"Има или няма констатирани закононарушения, извършени от Хинков и какви са те", попита Ангелов и обяви, че през днешния ден ще представи одитния доклад пред обществеността.

На това Христо Хинков обясни, че въпросният доклад с констатация, че няма нарушения, е бил подписан от институции като прокуратурата, ДАНС, АДФИ и финансова полиция и също така от премиера тогава Бойко Борисов.

По думите на шефа на здравната комисия в НС министърът не разбира от финанси. "Пирогов" не е на загуба. Болницата има заем и той се обслужва, каза още Ангелов.

Според депутата от ГЕРБ-СДС абсолютно недостойно е министър на здравеопазването да каже, че през последните 10-15 години "Пирогов" запада, особено след COVID, когато здравното заведение приемало по над 500 пациенти дневно.

От своя страна министърът на здравеопазването отрече обвиненията.