Цените на енергоносителите са свързани и с войната, но те започнаха да се повишават още близо година и половина преди това. Това каза евродепутатът Сергей Станишев от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) по време на откриването на дискусия "Да намалим сметките - енергийната бедност и цените", организирана от делегацията на българските социалисти в ЕП.

По думите му високите цени на енергоносителите са свързани с факта, че Европа се оказа прекалено зависима от внос на енергоносителите и не произвежда достатъчно собствена енергия.

Според Станишев темата за цените на енергоносителите, на тока, на отоплението, се дискутира много широко във всяко едно семейство в България и Европейския съюз (ЕС) и е в центъра на обществения дебат и икономическия дневен ред на страните от блока.

През 2021 г. Евростат е отчел, че 7 процента от населението на ЕС не е имало адекватно отопление през зимата, посочи Станишев. Той изтъкна, че в България този процент е три и половина пъти по-висок, отколкото е в Европа. "Това поставя темата пред българските институции като отговорност пред гражданите", коментира евродепутатът.

Станишев посочи, че групата на социалистите и демократите в ЕП е започнала политическа и обществена кампания, която се нарича: "Да намалим сметките", чиято дейност е насочена както към националните правителства, така и към европейските институции. Затова групата е предложила 100 млрд. евро незабавна подкрепа за домакинствата, които са най-засегнати от енергийната бедност. Според Станишев ресурсите могат да дойдат както от действащи европейски програми, така и от допълнителна солидарна вноска, не само свърхпечалбите в енергетиката, но и в банковия и фармацевтичен сектор.

Освен това групата на българските социалисти в ЕП настоява дерогацията по отношение на тавана на бюджетните разходи да бъде отложена за необходимото време, за да може да има "фискално пространство" за всяко едно правителство да вземе нужните решения и да подпомогне своето население, без това да бъде наказвано. Освен това не бива да се допуска прекъсване на достъпа до природен газ и електроенергия за уязвими домакинства. Общо мерките, които групата предлага, са 15 на брой, уточни още Сергей Станишев.