Ако приложим методиката за енергийна бедност, то близо 2,8 милиона българи или 40 процента от населението, ще бъдат енергийно бедни и те реално са енергийно бедни.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на дискусията "Да намалим сметките - енергийната бедност и цените", организирана от евродепутата Сергей Станишев и делегацията на българските социалисти в ЕП.

По думите му ресурсът е изключително недостатъчен, въпреки че беше увеличаван на три пъти и то само за тези около 300 000 най-бедни българи. Освен това 90 на сто от тези помощи за отопление отиват за дърва, отбеляза той.

Системата за социална подкрепа на държавата в момента е неадекватна, изтъкна Димитров, цитиран от БТА

Тези хора не ползват въглища, защото по наредбата помощите вече не обхващат въглищата. Димитров смята, че българските въглища може да бъдат включени, защото са три пъти по-калорични от дървата. Президентът на КНСБ посочи, че 1,5 млн. българи се топлят на твърдо гориво.

Според Пламен Димитров пазарът е "сбъркан" от момента, в който Европейската комисия започна да генерира цени на емисиите. Ако България премине към ВЕИ-та, страната ни пак ще бъде зависима - този път от вноса на панелите от Китай, счита президентът на КНСБ.