Ако правно не се дефинира определението за енергийна бедност - кои точно българи влизат в него, няма да може през януари да се поиска вторият транш от Плана за възстановяване и устойчивост от 1,4 млн. лева.

Това каза евродепутатът Сергей Станишев от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) пред журналисти.

Станишев участва в дискусията "Да намалим сметките - енергийната бедност и цените", организирана от него и делегацията на българските социалисти в ЕП.

По думите му това не означава автоматично губене на пари, но отлагането във времето на втория транш поставя под риск цялата обща сума от 10 млн. лева, които остават, защото времето за усвояване е ограничено.

Смисълът на тази конференция е да се фокусира общественото мнение и да се приканят институциите да си свършат работата, добави Станишев, цитиран от БТА.

Според него правителството трябва да внесе конкретно законодателно предложение в парламента, за да се приеме.

Европейският регламент дава свобода и възможност в тези извънредни условия да предприемат извънредни действия да защитят своите граждани и бизнес, допълни социалистът.