Никой няма да остане без дърва. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на дискусията "Да намалим сметките - енергийната бедност и цените", организирана от евродепутата Сергей Станишев и делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП).

По думите му има затруднения в 7-8 общини с частичен недостиг, който се запълва в момента. "Масови проблеми с доставката на дърва в момента не би трябвало да има", заяви той.

Към днешна дата 142 процента повече дърва са доставени, отколкото миналата година, посочи Гечев, според когото в момента има аномалии.

Цените са изключително високи. Дървата се оказва, че са най-евтиният възможен ресурс за отопление, каза Явор Гечев, цитиран от БТА.

Служебният министър добави, че има психоза сред хората, което личи от огромните количества дърва, които се търсят в повече в сравнение с миналата година. По думите му има населени места и цели общини, които заявяват 5 пъти повече дърва в сравнение с миналата година.

"Всичко, което можеше да мине на дърва като най-евтин ресурс, мина на дърва, включително промишлени предприятия, цялото оранжерийно производство", коментира още Явор Гечев.