Мая Манолова представи днес в НДК Инициативния комитет, който я издига като кандидат за кмет на София, след като вчера подаде оставка като омбудсман.

Като председател на комитета беше представен Никола Вапцаров, който бе сред активните участници в протестите срещу презастрояването в кв. "Лозенец" и срещу издигането на небостъргача "Златен век" на фирма "Артекс". В комитета влизат още около 65 души, като съставът му е отворен и ще се разширява.

Сред имената, влезли досега, са адвокат Десислава Филипова, занимавала се с дела на граждани срещу банки, медицинската сестра Мая Илиева, която беше уволнена от болница "Токуда", Павел Миланов от сдружението на етажната собственост, Йордан Ибришимов от "Бетономорие" и "Кемпер-обществото", адвокат Златина Хаджипанайотова, майка на три деца, която се пребори за пенсии за всички деца сираци у нас, музикантите Криско, Анелия, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Вера Иванова от "Системата ни убива", олимпийският шампион по борба Армен Назярян, известният лекар проф. Атанас Щерев, театралният режисьор Борис Панкин, актьорът Веселин Плачков и други активни граждани, професионалисти и експерти, обявиха организаторите.

Снимка: БТА

"София е моделът за властта в държавата. Всички знаем, че има формална власт в града, а нещата ги решава друг! София в момента няма кмет! София от години има само изпълнителен директор, чиято работа е да изпълнява решенията на един много солиден приятелски кръг. Няма как да се откажа от битката с организираната алчност и няма да се откажа да отстоявам правата на българските граждани. Затова смятам да разрушим тази стена на властта, тухла по тухла. И ще започнем оттам, откъдето започна всичко - от столицата", заяви в речта си пред Инициативния комитет Манолова.

Снимка: БТА

"Моите възможности като омбудсман се изчерпват дотук. Ако остана на поста, институцията на обществен защитник би се превърнала в обикновено бюро "жалби", което я няма как да допусна. Когато ме избраха за омбудсман, обещах да не стоя в офиса, а да спечеля битката срещу несправедливостта. Аз се кандидатирам за кмет, защото имам сили и не ме е страх от това, което ще се излее срещу мен. А то вече започна. Паниката е факт", каза още тя и посочи, че откакто се е заговорило, че може да се кандидатира, "този режим отвори широко вратите на фабриката за манипулациите и оттам изпълзяха всякакви креатури, някои които приличат на карикатури". - "Те ме преследват от сутрин до вечер. Нека! Така поръчителят показва истинското си лице", добави Манолова, която в отговор на въпрос заяви, че е лъжлива новина, че ще прави политически проект.

Снимка: Иван Григоров, Dir.bg

Вижте още снимки от събитието >>

По думите й в София ГЕРБ са установили модел, според който "управляващите услужливо защитават всеки друг и интерес, но не и този на гражданите".

"София е мръсна, непочистена и диша много трудно. София е презастроена. София трудно се придвижва. София е ограбвана, несигурна и обвита от пипалата на корупцията. В София само акулите се чувстват в свои води, затова виждаме и техните перки по центъра на града ни. Вина имат всички партийни централи, които участват в разграбването на града със своето мълчание. Но основната вина я носи партия ГЕРБ, която управлява в схеми столицата вече 14 години", категорична беше съперничката на настоящия кмет Йордакна Фандъкова, която се кандидатира за четвърти манднат.

За приоритетите си пък Манолова каза:

"София не е нито лява, нито дясна. София е изтерзана от корупция. И смятам на това да сложа край. Обръщам се към всеки един жител на столицата да гласува. Вотът е най-силното оръжие на демокрацията и единственото, пред което режимът на ГЕРБ изпада в паника. Само чрез вота можем да отвоюваме София обратно", каза тя.

"Аз работих до днес като защитник на хората. Днес ви предлагам да защитя София от кражбите, мръсния въздух, презастрояването, самодоволството, задръстванията", изброи тя и посочи, че "София може да защити цяла България".

Тя анонсира също, че ще представи скоро програмата за управление.

"Важно е да ви кажа още сега каква София си представям. Светла! Схемите не обичат светлината. Софиянци ще имат достъп до всякаква информация. Общината ще стане изцяло електронна и ще обслужва гражданите на едно гише, което всеки ще носи в джоба си. София ще се управлява прозрачно и при все по-пряка демокрация. Столичани могат и трябва да участват в управлението на града си - обществени съвети, истински обществени обсъждания и електронни референдуми за всичко по-важно, за всеки спорен казус", посочи Манолова.

Тя пое ангажимент за "осветляване на общинските разходи" чрез въвеждането на електронни търгове и обществени поръчки, отворен достъпа на граждани до заседанията на Столичния съвет.

"Представям си София зелена. Зелена не само в пиар акции, а град-градина, каквато е била замислена преди един век. С незастроени и ремонтирани междублокови пространства, с детски и спортни площадки. С чист въздух не само лятото, но и зимните месеци. София без горене на отпадъци. С лесен достъп до Витоша и със запазени зелени клинове от планината, които да осигуряват въздух за града ни. Нито едно здраво дърво не бива лекомислено да бъде премахвано", каза още тя.

Като свои "амбициозни цели" тя изброи:

"Урегулиране и изграждане на нова паркове. Умно придвижване в София с приоритет за градския транспорт и незамърсяващи превозни средства. Къде са спортните комплекси, къде са игрищата, къде са детските площадки и детските градини, поопита още тя и посочи, че ще работи за "София на общностите и София без периферия", за да се спре практиката инвестициите да отиват в центъра, а кварталите"да тънат в дупки".

"Крайните квартали в най-богатия град и столица на републиката все още нямат канализация и са на септични ями", каза тя и посочи, че развитието на северните квартали е изоставено от общината.

Тя постави специален акцент и върху справедливото обезщетяване на хората с отчуждени имоти.

По отношение на партийната подкрепа, Манолова бе категорична, че "не разчита на партийни централи и организации, а на гласуването по съвест на всеки един избирател", като добави, че ще е равно отдалечена от партийните централи.

Междувременно парламентът прекрати правомощията на Манолова като омбудсман, след като тя вчера подаде оставка. Постът се поема от заместничката й Диана Ковачева, каквито са законовите разпоредби при предсрочно прекратяване на правомощията на обществения защитник, обяви председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя уточни, че Ковачева ще ръководи институцията до избирането на нов омбудсман, като утре ще положи клетва пред Народното събрание.