Президентът Румен Радев призова управленска програма на правителството да се обсъжда от парламента. Държавният глава се изказа от трибуната в пленарна зала в началото на осмата сесия на 44-тото Народнио събрание.

Радев отчете, че българското правителство е едно от малкото, които не са обсъдили управленската си програма с Народното събрание.

"Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството. Отказът от блиц-контрол според мен е отстъпление от демократичните приниципи и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма", допълни още президентът.

"Отдавна е назрял и моментът за по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация. Стъпка в тази посока ще повиши и така необходимата гражданска активност в региона. В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии. Мисля, че усъвършенстването на закона за пряко участие на гражданите в местното самоуправление също да бъде във фокуса на Народното събрание", допълни още Радев.

Цвета Караянчева и Румен Радев влязоха заедно в парламентарната зала

Снимка: БТА

Той разкритикува факта, че зачестява практиката да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби.

"Безконтролното харчене на изкуствено създаден излишък генерира условия за корупция. Бюджетът трябва да е в ясно регламентирани рамки и харченето му", каза президентът. 

"Ще споделя притеснението си все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби. Това внася непредвидимост в законодателния процес и игнориране на гражданското участие. Отдавна е назрял и моментът за по-голяма независимост инициативност и на местната власт чрез децентрализация. Това ще повиши гражданската активност по региони. Общините зависят от благоволението на правителството. Усъвършенстването на закона за пряко участие на гражданската власт трябва да е във фокуса на НС. Към момента той не позволява прякото участие на гражданите в пряката демокрация", каза Радев. 

Той призова да бъде въведено машинното гласуване като гарант за честността на изборите.

"То следва да бъде осигурено и то надеждно. Трябва да бъде въведено електронно гласуване при ясна защита на националната сигурност. Българи по рождение, придобили двойно гражданство, да могат да се кандидатират за народни представители, президент, и вицепрезидент, защото повече българи са зад граница. Тези хора трябва да са съпричастни към нашия живот. Натрупаните знания и опит с по-развити обществени и политически системи за по бърза интеграция в ЕС. Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност изискват законодателните и контролни функции на НС да се съсредоточат върху върховенството на закона. Много са и мерките, които трябва да бъдат предприети за справяне с демографската криза. Можем да се опрем на държави, които опредеялиха образованието като национален приоритет. Да бъде подкрепено със законови мерки, ако искаме да просперираме като нация в една конкурираща страна. Да преодолеем драматичния срив в чуждестранните инвестиции, това ще стане с облекчена административна среда. Добре координирана външна политика между институциите", каза Румен Радев.

Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот, заяви президентът Румен Радев.

Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички, посочи държавният глава. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора или политическа партия и тук виждаме водещата роля на българския парламент, отбеляза той.

Много са и мерките, които трябва да бъдат предприети за справяне с бедността и демографската криза и за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. При определяне на приоритетните сред тях можем да се опрем на опита на държави, които бяха в критично състояние, а днес са сред водещите икономики, защото определиха образованието като абсолютен национален приоритет. Убеден съм, че образованието трябва да бъде приоритет в държавната политика, както се обявява днес, но и да бъде подкрепено с много по-решителни законови и финансови мерки, ако искаме да просперираме като нация в една изключително конкурентна среда.

Всичко това няма как да се случи без създаване на условия за ускорен икономически растеж - много над сегашния - за да започнем да догонваме откъсналите се далеч напред източноевропейски държави. Вярвам, че това е убеждение, което се споделя от всички, които работят за устойчиво развитие на България. Трябва обаче да преодолеем драматичния срив в преките чуждестранни инвестиции. Това няма да стане с целенасочен "лов" на един-двама стратегически инвеститора, а със справедлива, стабилна и предвидима нормативна среда, облекчена административна тежест, безкомпромисна борба с корупцията и ангажиране на държавата с качество на образованието, здравеопазването, инфраструктурата и електронните услуги.

Това изисква и добре координирана между институциите външна политика с конкретни и дългосрочни цели, подчинени на националния интерес. Тук искам да благодаря на председателите на комисии и членове на групи за приятелство от Народното събрание, които се включиха в моите делови срещи с чужди държавни и правителствени ръководители.

Надявам се, че изложеното от мен ще предизвика не само емоции, но ще е повод за размисъл, за дебати и за държавнически решения. България трябва да се превърне в нормална европейска държава - с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да работят ефективно и то в интерес на гражданите. Без тези фундаментални предпоставки, няма да имаме сигурност, няма да имаме европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги. Мое лично убеждение е, че пътят към постигане на тази цел минава и през отправените от мен предложения. Тяхното претворяване в решения обаче е изцяло в отредените по Конституция правомощия на българския парламент.

Времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, така както гаснат едно след друго българските села и оставените на произвола български пенсионери. Затова и моят призив е още сега, в тази парламентарна сесия, наред с всичко друго, да се концентрирате и усилията върху важни за бъдещето на страната решения.

Ако това не се случи, или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото.

Българите очакват вашите отговорни действия, каза в заключение държавният глава.

 

Новата сесия на 44-тото Народно събрание беше открита от председателя на Цвета Караянчева - съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Сезонът започна с химна на Република България и този на Европейския съюз. Веднага след откриването президентът Румен Радев направи обръщението си към народа. 

По традиция парламентарно представените сили ще излязат с декларации за новия политически сезон. Проектопрограмата за работа на депутатите предвижда оставката на народния представител от ПГ на "БСП за България" Иван Генов.