Нов опит за алтернатива на ДПС се подготвя в момента. Новината обяви бившият земеделски министър от квотата на движението Мехмед Дикме. Проектът е трети само за последните няколко години, като първи бяха НПСД на Касим Дал, а след това и ДОСТ на Лютви Местан.

"До Нова година ще бъде регистрирано гражданско движение, което да даде алтернатива за участие в изборите в случай, че ДПС не намери промяната и не тръгне по правилния път за реформиране на партията и да стане тя приемлив участник в следващото управление", обяви Мехмед Дикме в предаването на bTV "Тази сутрин".

Като един от основните мотиви той посочи обещанията на повечето политически сили да не влизат в коалиция с ДПС, което пречи на партията да се върне във властта. Дикме загатна, че се водят преговори и с други формации, които по социологически проучвания имат шанс да участват в следващо управление.

"При всички случаи турската общност в България на следващите избори ще имат възможност за избор на алтернатива за техни представители, но през други дясно ориентирани политически формации", каза още Дикме и уточни, че става дума за "сдружение с неправителствена цел, което има възможност да участва в политическите процеси в България".

На въпрос кога ще бъде съставено и кой ще бъде лидер той отвърна, че решението ще бъде взето следващата седмица, а за присъединяване ще бъдат поканени настоящи членове на ДПС.