Фирмите са - "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД.

Според КЗК те са нарушили Закона за защита на конкуренцията и Договора за функциониране на ЕС. Нарушението се състои в забранено споразумение и съгласувана практика за определяне на цени, които по своята цел или резултат предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни фирмите могат да предявят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани в открито заседание. След обсъждане на възраженията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора и може да се стигне до налагане на глоби.

По-рано днес Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, коментира, че не е логично да се обяви картел, след като преди 2 години комисията вече е отхвърлила наличието на такъв. Според него проваленото изслушване на председателя на КЗК Петко Николов пред депутатите от икономическата комисия към парламента не е изненадва. Подобна публичност е безсмислена, допълни Делчев. Той бе категоричен пред "България он Ер", че картел на пазара няма и няма доказателства за такъв.

Разследването за евентуален картел срещу четирите фирми се води от август миналата година.