Държавният глава Румен Радев определя Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер, съобщиха от прессекретариата на Президентството. 

В 12 часа президентът ще приеме служебния министър-председател на "Дондуков 2", за да му възложи да предложи състав на ново служебно правителство.

Това се случва в продължение на конституционната процедура по назначаване на служебен кабинет. Вчера държавният глава проведе разговори с хората от "домовата книга", които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

За служебен премиер президентът може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, предвижда Конституцията след промените, направени в края на миналата година. 

Самият Димитър Главчев вчера изяви готовност да поеме поста, тъй като вместо успокояване на политическото напрежение, то е ескалирало. Управителят на БНБ Димитър Радев за втори път отказа на Радев да поеме поста, тъй като смята, че БНБ не трябва да бъде въвличана в политическия процес. Радев получи отказ и от подуправителя на БНБ Радослав Миленков, който изтъкна, че той е представител на България в Надзорния съвет на Европейската банка.

Заместник председателят на Сметната палата Тошко Тодоров, заяви че също не е подготвен за този пост. За втори път държавния глава получи отказ по телефона и от председателя на парламента Рая Назарян, която преди време бе заявила, че иска да даде равен старт на ГЕРБ в предизборната кампания. Вчера Радев е разговорял и с другия подуправител на БНБ Петър Чобанов, за който до днес нямаше яснота дали е отказал или е приел подобен пост. В началото на седмицата той бе казал, че ще поеме поста, ако няма кой друг.

В понеделник Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за служебното правителство, предложено от заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева. Причината е отказът на тогавашния кандидат за служебен премиер да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.