Министър-председателят Стефан Янев и членовете на Министерския съвет представиха пред медиите отчет за дейността на служебното правителство, който гледахте на живо в Dir.bg.

Прозрачност, отчетност и професионализъм

Постарахме се да работим съобразно принципите, които декларирахме в началото на нашата работа, а именно - прозрачност, отчетност и професионализъм. Това заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на пресконференцията.

Той коментира, че тези принципи са били обещани и спазени от служебното правителство.

"Надявам се ги спазвахме и резултатите са видими за всички български граждани", подчерта Янев.

По думите му трябва да се отчете факта, че служебното правителство е работело в една "безпрецедентна политическа обстановка".

"Всички ние сме свидетели как 45-ото и 46-ото Народно събрание не успяха да излъчат правителство, което предполага, че от утре ще имаме нов служебен кабинет. Задачите които стоят пред страната, ще бъдат изпълнявани в подобен дух и по подобен начин", отбеляза служебният премиер и добави: 

"Служебното правителство направи нещо нетипично за такъв тип правителство. Заедно с него успяхме да се споразумеем и да постигнем актуализации за три важни за страната бюджета".

Той допълни, че служебният кабинет е продължил работата по Плана за възстановяване и устойчивост с акцент подобряване на неговите параметри и характеристики и с мисълта как да защитят интересите на българския бизнес и бранш.

Снимка: БТА

"С Плана имаме още работа, но се надяваме в скоро време да бъде изпратен и до края на годината първите пари да са налични", обяви Янев.

Ниска безработица, по-високи доходи и пари за пенсии

Служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев отчете рекордно ниско ниво на безработица от 4,82 процента към днешна дата, както и приет пакет от мерки, които осигуряват трайно по-високи доходи на всички български пенсионери.

"Изплащането на добавките от 50 лв. за пенсионерите продължи през юни, юли, август и септември. За това бяха осигурени 520 млн. лв. От 1 юли е променен и размерът на социалната пенсия за старост", посочи той.

"С активната работа и на депутатите беше приет и Законът за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, като са осигурени и средствата за изплащане на нов размер на добавката на всички български пенсионери от 1 октомври до края на годината", добави Донев.

Снимка: БТА

От 25 декември социалната пенсия за старост става 170 лева, като с увеличението на нейния размер ще се увеличат и всички пенсии, които се изчисляват спрямо нея.

По думите на Донев, отново благодарение на активната работа и на депутатите, социално-инвалидната пенсия се увеличи с 15 процента.

Обезщетението за майчинство през втората година става 650 лева от 1 октомври.

Той отчете като постижение и новия размер на линията на бедност за 2022 година - 413 лева, което е увеличение от близо 44 лева, променена е и методиката. Това ще засегне общо 670 хиляди хора с трайни увреждания, като техните месечни плащания ще бъдат актуализирани.

Елиминиране на криминалния вот

Според вътрешния министър Бойко Рашков служебният кабинет е създал условия за честни избори на 11 юли.

"Беше създадена много добра организация, което позволи в голяма степен да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше десетилетия наред изборите, които се провеждаха в нашата страна", каза Рашков.

По думите му Министерството на вътрешните работи е планирало необходимите полицейски операции, така че да се постигне целта за честни избори.

Снимка: БТА

"Засилили сме международното сътрудничество с Турция и Гърция по отношение на мигрантския натиск. В тесни връзки сме със съответните служби на тези две страни и работим успешно. Това взаимодействие ще продължи и занапред", посочи още служебният вътрешен министър.

Рашков коментира и записите с полицейско насилие, случило се на антиправителствените протести през 2020 г.

"По тази линия положихме усилия да извършим допълнителни проверки за провинилите се служители и те не са само 4, а много повече. За резултата от тези проверки сме информирали широката общественост, включително за насилието, което беше упражнено и върху български журналисти", обясни Бойко Рашков.

Надграждане на Плана за възстановяване и устойчивост

Успяхме да надградим Плана за възстановяване и устойчивост с оглед оптимизация на съществуващите проекти, въвеждане на 11 нови проекта, 8 нови реформи, каза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Пеканов заяви, че в документа са адресирани някои от основните критики към предишната версия, както и критики, които от години са били отправяни към България в социалната сфера.

Снимка: БТА

"Успяхме да отговорим на част от критиките и изискванията в сферата на енергетиката и декарбонизацията, които са доста строги. Беше намалено финансирането, фокусирано върху София, нещо, което смятам че трябва да правим, защото регионалните дисбаланси продължават да са основен проблем в страната ни", отбеляза вицепремиерът.

Пеканов заяви, че в службите на Европейската комисия има разбиране, че ситуацията в България е политически трудна и нестабилна, и вероятно ще се наложи служебен кабинет да подаде този важен документ, който да заложи голяма част от приоритетите на страната ни за следващите години. От друга страна продължават да се изисква поемането на доста сериозни ангажименти в сферата на енергетиката, ясна стратегия за декарбонизация, която да очертае бъдещето на въглищните региони, допълни той. По думите му предстоят много трудни решения в тази сфера.

По отношение на споразумението за партньорство са проведени много срещи. Остава отворен въпросът за това колко региона да бъдат допустими за финансиране по фонда за справедлив преход, каза Пеканов. Позицията на ЕК изглежда твърда, че това в България трябва да са три региона - Стара Загора, Перник и Кюстендил, посочи той. Ние се борим и смятам, че ще успеем да добавим и прилежащите общини, работи се за развитие на териториалните планове на още 8 допълнителни региони, отбеляза вицепремиерът.

Атанас Пеканов призова гражданите да участват в националното преброяване. Пребройте се онлайн, данните са защитени, каза той и допълни, че се работи по решение за удължаване на преброяването онлайн.

Икономически растеж

"Мерките за подкрепа на бизнеса, които ние добавихме се увенчаха с успех. Скоростта, с която се усвоиха, беше по-бърза отколкото очаквахме. Работихме добре и по Плана за възстановяване. Вкарахме допълнително и нови инвестиции. Продължихме и работата по предприемаческата култура в България", посочи служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Той посочи, че са спрени много проекти, през които се източват държавните пари и даде пример с проекта за правителствен комплекс в "София Техпарк" с работа на Българската консолидационна компания, на Българската банка за развитие, с работата на "ВМЗ Сопот", както и с проекта за прекратяване на корупцията в общините.

Вярвам, че когато има честен отбор с ясен план, може да се постигне много дори и за четири месеца, добави той.

Той и днес отказа да обяви какво смята да прави след като работата на настоящия служебен кабинет свърши. На журналистически въпрос какво ще прави оттук нататък той каза, че докато е министър не говори за политика, а утре след церемонията по назначаването на новия кабинет, ще уведоми всички за следващите си стъпки.

Снимка: БТА

Кирил Петков отрече твърденията, че в министерството на икономиката като съветник е назначен Настимир Ананиев.

Бюджетът и пари за бизнеса

"Министерство на финансите влезе с бюджет, в който противоепидемичните мерки бяха разчетени до края на март. След това те бяха продължени от предишния кабинет, това продължи и служебното правителство", заяви служебният финансов министър Асен Василев.

Снимка: БТА

За щастие, благодарение на разума на 46-ото НС, тази практика няма да продължи, а вече можем спокойно до края на годината да уверим всички граждани и фирми, че средствата за тях са налични и няма да се налага да се правят импровизации, за да бъдат търсени най-разнообразни пера", посочи още Василев.

Училище по време на пандемия

Вместо да сумирам дейностите, които Министерството на образованието и науката /МОН/ извърши, искам да благодаря на екипа в Министерския съвет /МС/, с който успяхме да подготвим новата учебна година, за да започне тя по друг начин и при други правила. Тези правила позволяват максимално присъствено обучение, при минимален риск за здравето на учениците и на учителите, каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Заедно с поздравленията за първия учебен ден към учениците, учителите и родителите моят призив днес е: "Пазете се, спазвайте мерките, ваксинирайте се, защото колко дълго ще бъде присъственото обучение не зависи от министъра на образованието и науката, не зависи от министъра на здравеопазването, а зависи от това доколко са здрави децата и учителите в училищната мрежа", заяви министър Денков.

Снимка: БТА

Имаме съществен напредък във всяка една от областите, за които отговаря министерството - училищно и предучилищно образование, висше образование, научни изследвания, европейски и други фондове за образования и наука", отбеляза още министърът.

Управлението на здравната криза

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че е доволен от екипа на Министерството на здравеопазването във връзка с управлението на кризата с COVID-19. 

Янев отбеляза, че здравното министерство е подготвило един разбираем и адекватен план за управление на кризата, който предполага предсказуемост на действията. По думите му цифрите по отношение на ваксинацията за периода на управление на служебния кабинет са по-добри от заварените.

Акцентът върху ваксиниране на по-възрастните хора е доста по-добър, допълни Янев. Всички мерки, които се прилагат, са достатъчно щадящи за бизнеса и едновременно с това създават правилния баланс по отношение на запазване здравето на хората, посочи премиерът.

В отговор на въпрос Стефан Янев призова за търпение до утре в 9:00 часа, когато президентът ще оповести състава на следващия служебен кабинет.

Служебният премиер благодари на министрите за положените усилия, за отговорността към проблемите, които са имали да решават, и начина, по който са били решени. Тази ползотворна работа надявам се да продължи, защото по моя оценка дадохме импулс че България може да бъде по-добра, можем заедно повече, коментира премиерът. Надявам се следващият парламент да излъчи правителство, което да продължи в тази посока, и всички ние като граждани на Република България да бъдем по-доволни от управлението, посочи Янев.

Според премиера следващите месеци няма да са лесни и на следващия служебен кабинет няма да му е никак лесно. Сигурен съм, че с мобилизация на силите може да се продължи в същия дух и се надявам до края на годината да има редовно правителство, подкрепено от парламент, каза още той.

Кабинетът "Янев" беше назначен от президента Румен Радев на 11 май. Това е втори кабинет в президентския му мандат и шести служебен в най-новата ни история.

Утре държавният глава Румен Радев ще назначи нов служебен кабинет, който да подготви и проведе вторите за тази година предсрочни избори за парламент, както и вота за президент и вицепрезидент, насрочени за една и съща дата - 14 ноември.

По-рано днес президентът потвърди, че вече е готов със състава на правителство. Стефан Янев заяви, че очаква да бъде премиер и в следващия служебен кабинет.