След като официално стъпи в длъжност, новият служебен кабинет започна първото си заседание в Министерския съвет.

Министър-председател в кабинета отново е Стефан Янев. На церемония в сградата на президентството, на която беше представена структурата и състава на правителството, Янев благодари на президента Радев за доверието и оценката на свършеното от служебния кабинет.

"С Указ на президента това е новият състав на кабинета и започваме подготовката на предстоящите избори. Приоритетите пред нас са осигуряването на демократични избори и честен вот, прозрачен и легитимен. До избирането на нов кабинет трябва да бъдем фактор за стабилност", заяви министър-председателят Стефан Янев в началото на първото заседание на новия служебен кабинет.

"Пандемичната ситуация остава сериозно предизвикателство пред служебния кабинет. Имаме наследени проблеми, които са неизпълними, какъвто е казусът с неизплащането на средствата в строителния бранш. Имам чувството, че това е заложено нарочно, за да се случи но време на служебния кабинет .Същото е и в енергетиката. Ще е трудно без парламент, но ще се справим", допълни премиерът.

Според него предстоят тежки месеци.

"Ако работим - както досега, ще успеем да държим системите стабилни. Благодаря на министрите, които не са част от този кабинет. Постигнаха много и им пожелавам успех в новите начинания", подчерта Стефан Янев.

Началото на първото заседание на новия служебен кабинет започна с химна на Република България.

Снимка: BulFoto

"Благодаря на министрите, които вече не са част от новия служебен кабинет. Имахме прекрасно взаимодействие. Резултатите са показателни. Мисля, че българското общество ги оценява високо. Пожелавам им успех в бъдещите начинания", отбеляза още служебният министър-председател и даде думата на новите лица в МС да представят кратко биографията си.

В състава на новото служебно правителство влизат и трима нови министри - Валери Белчев на мястото на Асен Василев, Даниела Везиева на мястото на Кирил Петков и Христо Алексиев на мястото на Георги Тодоров. 

Стефан Янев се обърна към медиите в залата и помоли за няколко дни за новите министри, преди да започнат да ги нападат и канят по интервюта.