Позицията на правителството е, че отбранителната ни стратегия в рамките на НАТО трябва да включва само българската армия, а българските военни да бъдат единствено под българско командване. Това бе обвено и в пленарната зала по време на изслушването на премиера, министри и шефове на спецслужби по въпроса с напрежението между НАТО, Русия и Украйна. То беше поискано от 59 депутати от ГЕРБ, а откритата част от заседанието продължи три часа и половина. 

Няма да идват чужди сили на НАТО, укрепваме източния фланг с български сухопътен батальон, заяви министърът на отбраната Стефан Янев пред депутатите по време на изслушването. Нашата сухопътна бойна група няма да напуска територията на страната, уточни той. "Тази батальонна група ще бъде национална, рамковата държава е България, държавата домакин е България", уточни той.

Янев гарантира, че нито един български войник няма да се включи във въоръжен конфликт на територията на Украйна или друга държава.

"Нито един български войник няма да участва в какъвто и да било конфликт или операция на територия на Украйна или друга държава, в този момент да, категорично, няма такова предвиждане", заяви Янев в отговор на председателя на комисията по отбрана Атанас Зафиров. Преди БСП и от ДПС се обявиха категорично против военни действия и нашето участие в тях, а от "Възраждане" установиха, че има ескалация на истерията, а не на ситуацията в Украйна.

Снимка: Булфото

Министърът на отбраната поясни, че идването у нас на испански контингент и след това на нидерландски, е предварително планирано в рамките на съвместния "ер полисинг". Испанците пристигат на 7-8 февруари и ще осъществят съвместната охрана на небето от средата на февруари до края на март с "Юрофайтър". След тях през април очакваме контингент на въоръжените сили на Нидерландия - самолети пето поколение, Ф-35, обясни Янев. Той съобщи още, че за отбрана се планира бюджет за отрана в рамките на 1,7 до 2% от БВП.

"Даваме превес на дипломатическите усилия, към момента не се наблюдава деескалация", заяви и външната министърка Теодора Генчовска, която заключи, че сме надежден партньор на НАТО. Ту уточни, че няма българи в Украйна, които до момента да са пожелали евакуация, а ако се наложи, това ще стане съвместно с българските ВВС. Планът за евакуация на българските граждани вече е изпратен на нашето посолство в Киев.

Снимка: Булфото

Преди тях премиерът Кирил Петков повтори вече обявената позиция в Министерския съвет.

"Фокусираме се върху стратегията отбраната да бъде базирана на българската армия. Следим нашите дефицити и къде да бъдат попълвани. Ние от самото начало заявихме, че ще сме конструктивен съюзник на НАТО, конструктивен член на ЕС и България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция. И никой не би трябвало да се упражнява по тази тема. Ние трябва да работим с всички дипломатически средства за деескалация на напрежението. Това е целта. И неизползването на военни средства е целта на най-висок приоритет", мотивира се министър-председателят.

Снимка: Булфото

"Геополитическата стратегия на България е стратегията на НАТО. Нашият приоритет е българската армия с български войски под българско командване", заяви Петков.

В отговор на въпрос на ДПС дали има разчети за икономическите последствия за страната ни от евентуален конфликт, Петков заяви, че ще даде по-подробна информация на закритото заседание с шефовете на службите малко по-късно. Той призна обаче, че най-големият риск е за енергийната ни система и правителството ще обмисли мерки, а вече работи и по няколко сценария за това.

По време на изслушването от "Възраждане" съобщиха, че са внесли искане за закриване на тъй наречените американски бази у нас, защото 10-годишният договор изтича през 2024 г. Премиерът отговори, че ги наричат неправилно и това са български съоръжения за съвместно ползване, но не коментира инициативата им.

Снимка: Булфото

В пленарната зала бяха изслушани ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване. Тук бе и началникът на отбраната.

По време на изслушването на докладите на шефовете на спецслужбите, пленарното заседание бе засекретено заради изнасянето на класифицирана информация.