Украинското външно министерство повика хърватския посланик Аница Ямич след изявление на хърватския президент Зоран Миланович, че Украйна няма място в НАТО, съобщава Хина.

Миланович заяви вчера, че Хърватия няма да има военно присъствие в Украйна в случай на руска инвазия. Миланович каза също, че събитията в Украйна от 2014 г., известни като Революция на достойнството, са били военен преврат. Той посочи, че Европа не е направила достатъчно, за да окаже помощ на Киев и че напреженията на границата между Украйна и Русия са последица от американската вътрешна политика.

В изявление снощи украинското министерство посочи, че изявленията на Миланович във връзка със събитията от 2014 г. обиждат чувствата на украинците и чужденците, които са дали живота си за европейско бъдеще.

Изразено бе дълбоко разочарование от изявлението на хърватския президент относно членство на Украйна в НАТО и неуместността на подпомагане на нашата страна по време на руската агресия, посочи министерството.

Подчертано бе, че изявлението противоречи специално на човешките ценности, като се има предвид горчивият военен опит на хърватския народ, се казва в съобщението на министерството.

Министерството отбелязва, че Миланович е изразил пренебрежение и неблагодарност за помощта на Украйна, предоставена по време на борбата на Хърватия за независимост и в борбата срещу опустошителните горски пожари миналата година.

В същото време ние сме уверени, че тази неблагодарност е негова лична проява и не обхваща хърватския народ, с който сме свързани с приятелство и взаимно уважение, изтъкна министерството.

В текста се добавя, че изявленията на Миланович подхождат на руските пропагандни стереотипи, че те не са в съответствие с официалната позиция на Хърватия и вредят на двустранните отношения и подкопават единството в ЕС и НАТО.

Министерството иска публично опровержение на обидните изявления, както и те да не се повтарят в бъдеще. То посочи също, че украинският посланик ще реагира в Загреб.