Президентът Румен Радев кани номинирания за министър-председател от ГЕРБ-СДС на "Дондуков" 2 за връчване на мандата в четвъртък от 11.00 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Най-голямата опозиционна партия е и втора по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание, която трябва да получи мандата след ПП.

От формацията вече нееднократно обявиха, че ще го върнат и няма да правят опити за сформиране на правителство в този парламент. Потвърдиха го и днес. 

По тази причина ГЕРБ няма да номинира кандидат за министър-председател, а папката ще връчи и ще върне председателят на групата депутати Десислава Атанасова, потвърдиха от формацията. 

Веднага след връщането на мандата от втората по численост ПГ, президентът възнамерява да организира втори кръг политически консултации, за да вземе решение кой ще получи третия мандат.

Целта на тези втори поред срещи с парламентарните групи е държавният глава да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране и търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програми възнамеряват да ги сформират. Според отговорите им, Радев ще вземе и решението на кого да връчи третия мандат.

"Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъобразно да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие", предупреди още президентът преди ден.

Радев призова Народното събрание и правителството в оставка да използват пълноценно времето за придвижване на конституционната процедура по мандатите, за да приемат ключовите закони, необходими за Плана за възстановяване и устойчивост и за усвояване на отпуснатите средства от ЕК по него.