От ГЕРБ отново потвърдиха позицията си, че няма шанс за ново правителство в този парламент и се съгласиха с президента Румен Радев, че най-удачното време за избори е началото на октомври.

"Резонно е в началото на октомври, защото последната седмица е с дълъг празничен уикенд. Преди това е невъзможно", коментира председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова след връщането на мандата на излизане от "Дондуков" 2. Според нея до края на юли, началото на август, ще тече конституционната процедура по връчването на третия мандат и консултациите след него.

"Ясно е, че правителството падна с вот на недоверие. Не може да се намери форма на подкрепа, каквато и да е, в 47-ото НСрамките на този парламент, ежедневната агония за заседания на парламента е съвсем очевидна. Доверието в Народното събрание е изчерпано", каза Атанасова. Тя припомни, че ГЕРБ си стоят на позицията за предсрочни избори и нямат намерение да подкрепят нов кабинет. По думите й досега никой от трите формации, заявили готовност да вземат мандата, не са ги потърсили за разговори. Но ние нямаме и нужда да разговаряме, добави Десислава Атанасова.

В отговор на въпроса дали ще подкрепят кабнет с трети мандат, Томислав Дончев заяви: "Виждаме как част от управляващите се опитват да го играят малко опозиция. Не е честно опозицията да играе роля на управляващи".

От ГЕРБ призоваха да бъдат спешно внесени 22-та закона, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. И обещаха да бъдат конструктивни и да ги гласуват. Темата те са обсъдили и на разговора с Румен Радев след връщането на мандата.

"Говорихме за спешните законодателни решения, които, предполагам, че в утрешната среща ще обсъждаме", каза тяя, предвид насрочените за петък политически консултации при президента за третия мандат.

"Аз отново апелирам, ако има още спешни закони, те да бъдат внесени", призова Атанасова, като допълни, че на не един председателски съвет е подканяла управляващите за това. "Колкото парламентарен живот има, ние сме добронамерени, конструктивни", коментира зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

Той обаче подчерта, че към момента само 4 от тези закони са на вниманието на Народното събрание, другите се изработват, а някои даже не са започнати. "Темата не е дали праламентът ще ги гласува, а дали правителството ще ги напише. Призивът ми е да се работи по текстовете", добави Дончев.

Томислав Дончев беше лаконичен по повод обявените резултати от експертизите на прокуратурата за подправените снимки на Бойко Борисов с кюлчетата. "Не съм чел доклада. Истината рано или късно излиза наяве", каза заместник-председателят на ГЕРБ.