Народното събрание бюджета за 2022 на първо четене след 7 часа дебати в пленарната зала, на които присъстваха финансовият министър Асен Василев, министърът на икономиката Корнелия Нинова и социалният министър Георги Гьоков. Премиерът пропусна дебатите по бюджета.

Макрорамката бе приета със 127 гласа "за" от мнозинството, 99 "против", "въздържали се" нямаше.

Срещу проектобюджета гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Числата показват, че през 2022 ще харчим повече, отколкото имаме.

Планираните приходи са малко над 57 милиарда лева срещу 63 милиарда разходи, сочи макрорамката.

Предвижда се още ръст на БВП от 4,8%, заложени са 5% безработица и дефицит в размер на 4,1%, като се вземат предвид разходите за ковид мерките .

Заложеният дълг е общо над 7 млрд. лева, от които 4,3 млрд. лева са нов заем, а други около 3 млрд. лв. са за рефинансиране на стар дълг.

За социалния сектор се отделят над 20 милиада лева, а за здравеопазване - 8,3 млрд. лв. 

Бюджет 2022 трябва да влезе в сила от началото на април. Заложена е и актуализация на бюджета още в средата на годината.

Финансовият министър Асен Василев определи макрорамката за 2022 като "инвестиционен бюджет" с 12 милиарда инвестиции повече при по-малко държавен дълг. 

Този бюджет е инвестиционен, обяви Василев.

От опозицията го упрекнаха, че бюджетът е популистки и още от същото, а по време на дебатите настоящ и бивш финансов министър, в лицето на Кирил Ананиев, мериха сили кой е по-добрият бюджетар.

В началото на пленарното заседание председателят на НС Никола Минчев почете с обръщение 143-та годишнина от първото Учредително събрание "на новата ни свободна Трета българска държава".

"На 10 февруари 1879 г. преди 143 години е проведено Учредителното събрание във Велико Търново на новото ни Народно събрание, припомни той. 

"Тази дата отбелязва няколко ключови процеса. За времето си учредителният акт е акт на смелост и модернизация. Създаването на народно представителство и на парламент е равно на революция за времето си, заяви Минчев. Днес свободата да бъдем независими и с равни права го приемаме за даденост", отбеляза той. 

"Да бъдем на висотата на очакванията на българските граждани и с разум и воля да приемаме най-добрите решения за България", призова депутатите Никола Минчев.