Парламентът прие на две четения в един ден промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците. Вносител е Министерският съвет.

На първо гласуване беше отхвърлен идентичен законопроект на Николина Ангелкова и Десислава Атанасова от ПГ ГЕРБ-СДС.

Според гласуваните промени две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма предоставя на туроператори с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга у нас, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.

Така от разпоредбата отпадна изискването мярката да важи само за туроператори, които използват български въздушни превозвачи.

Отхърленият законопроект на Ангелкова и Атанасова предвиждаше субсидията да се дава три, вместо две години след отмяната на извънредното положение.

Реалната конкуренция насърчава доставчиците на туристически услуги в лицето на туроператорите и въздушните превозвачи с валиден оперативен лиценз, да подобряват качеството на услугите, които предлагат, за да привлекат повече туристи и да увеличат своя пазарен дял, посочва в мотивите си вносителят - Министерският съвет. Така нямало и да има дискриминация спрямо български и чужди превозвачи.

По предложение на Ива Митева от "Има такъв народ" депутатите оставиха без краен срок при произвеждане на избори по време на извънредна епидемична обстановка да бъдат прилагани съответните противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. Досега бяха фиксирани само изборите през 2021г.

И двата законопроекта са идентични, очакванията са на първо гласуване да се подкерпят и двата, но се видя желанието да се отхвърлят законопроектите на опозицията, коментира Николина Ангелкова.

Тя влезе в спор с Настимир Ананиев от ПГ"Продължаваме Промяната" за изхарчени от нея пари по времето, когато в кабината "Борисов" тя беше министър на туризма.

От парламентарната трибуна Ананиев постави въпроса за луксозни, по думите му, копия от книжка за туризъм със снимка на Николина Ангелкова, които отлежавали в склада на Министерството на туризма. Депутатът посочи, че всяко копие струва по 60 лв. и попита какво днешното Министерство да прави с тях. Поиска и бившият министър да ги заплати и да си ги прибере.

Попитайте служебния министър на туризма Стела Балтова за какво за една седмица през 2021г. са похарчени осем милиона лева и кой е купил книжки за над един милион лева, отговори му Ангелкова.

В спора се намеси председателят на парламента Никола Минчев, който обърна внимание на двамата депутати, че дебатът е стигнал ниско ниво, което не е подходящо за Народното събрание.