Президентският секретар Димитър Стоянов показа част от документ, в който пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Той не уточнява за чие разпореждане става въпрос и дали извадката е от документ на Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, която е на подчинение на министъра на икономиката Корнелия Нинова. Само тази комисия има право да разрешава експорта на стоки с двойна употреба.

Стоянов публикува факсимилето, придружено с коментар.

"Някои са абонирани за лъжата. Ма тя е и заразна тази болест с лъгането след като се предава от министър на началник на кабинет", пише главният секретар на президента Румен Радев.

Той не споменава дали визира Корнелия Нинова и началника на кабинета й в икономическото министерство Калоян Методиев.

По-рано днес Димитър Стоянов коментира в профила си във Фейсбук и думите на премиера Кирил Петков пред "Гардиън", а именно, че ако президентът назначи служебен кабинет, той ще спре "помощта" за Украйна. Впоследствие се наложи министър Корнелия Нинова да опровергава думите на Петков, като посочи, че нито един патрон не е разрешила да бъде изнесен от страната. С уточнение излезе и правителственият пресцентър, който прехвърли отговорността за конфуза към медиите, препредали изказването на министър-председателя. От пресслужбата повториха, че стриктно спазваме решението на парламента, което визира само ремонт на военна техника.

Скрийншот: Фейсбук

Днес и министърът на отбраната Драгомир Заков заяви пред БНР, че няма информация нашата страна да изнася оръжие за Украйна.

"Интервюто на премиера Кирил Петков пред "Гардиън" е много показателно. Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжия за Украйна и в своето желание да уцели президента Радев, той злепостави госпожа Нинова, която оглявава комисията за издаване на разрешителни за това оръжие", написа Димитър Стонов, а същия коментар през деня направи самият Румен Радев.