Интервюто пред "Гардиън" е много показателно. Премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна и в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която отговаря за издаване на разрешителни за това оръжие".

Това каза президентът Румен Радев, който днес е в авиобаза "Граф Игнатиево" за честването на 110 години от първия боен полет на българската авиация.

"Първо - премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. Второ - в своето желание да уцели мен, той "простреля" г-жа Нинова, която оглавява комисията, отговаряща за издаване на разрешителни за това оръжие", заяви президентът.

Държавният глава коментира и историческото решение на парламента за Северна Македония. 

Френското предложение за Република Северна Македония съдържа голяма част от българските изисквания, но можеше да бъде още по-успешно, ако нашите политици имаха по-голямо внимание към този процес, каза Радев. 

Според Радев дипломатите на МВнР са разчитали основно на президентската институция, пилеейки време и енергия да вкарат "разнопосочната политика" на министър-председателя Кирил Петков в приемливи рамки.

Вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което дори не можаха да се запознаят и което ще остави следващите правителства да водят безплодни спорове, смята държавният глава.

По думите му българските партии, с изключение на "Имат такъв народ" (ИТН), са отказали преди месеци същите предложения, които одобриха, след като ги предложи френският президент Еманюел Макрон.

"Знаете, че аз отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в конституцията. Факт е, че това бе прието от френското председателство, но е парадоксално, че беше по лесно да бъдат убедени убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българският министър председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си", коментира президентът.

"Що се касае до гаранциите за културно-историческото наследство, учебниците и срещу езикът на омразата, които се защитават в двустранния протокол, вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, което категорично не предоставя необходимите механизми, срокове и критерии за защита и което ще остави следващите български правителства в днешното положение да водят безплодни спорове с македонската страна", допълни още Румен Радев.